Republica Moldova va avea o nouă lege a cetățeniei, una mai aspră. Afirmația a fost făcută de șeful Agenției Servicii Publice în cadrul unei emisiunii de la TV 8. Potrivit lui Mircea Eșanu, noile modificări vor fi propuse Guvernului până la sfârșitul mai. De asemenea, șeful ASP nu exclude posibilitatea introducerii obligativității cunoașterii limbii române pentru cei care doresc să obțină cetățenia.
MIRCEA EȘANU, șeful ASP: ”Nu exclud, e opțiunea legislatorului. Pentru asta optează partea română. Îmi dau seama că cei care au trăit o viață și s-au născut în Federația Rusă va deveni o chestiune complicată pentru ei. Dar în circumstanțele actuale regionale, nu cred că este o decizie neapărat proastă să înăsprim legea”.
Mircea Eșanu a mai subliniat că numărul refuzurilor de acordare a cetățeniei este în creștere. Dacă în 2022, au fost respinse cererile a 65 de persoane, în primele luni ale acestui an avem deja 67 de refuzuri. Eșanu a dat asigurări că toate cererile sunt examinate minuțios, inclusiv cele depuse în trecut, pentru a identifica orice schemă frauduloasă și a putea revoca cetățenia în consecință.
MIRCEA EȘANU, șeful ASP: ”Pe mine personal mă interesează să știe că nu căscăm gura, ba dimpotrivă, examen foarte atent dosarele care vin astăzi. Noi de câteva săptămâni am început să verificăm inclusiv dosarele care folosind aceeași schemă, le examinăm pe cele depuse în 22 și o să mergem cât se poate de mult în trecut să vedem dacă aceste exemple nu au fost o schemă bine lucrată ani în șir”.
Din 25 ianuarie 2024, a fost extinsă perioada de examinare a cererilor pentru obținerea cetățeniei moldovenești de până la jumătate de an, în loc de 20 de zile cât era anterior. La fel au fost acordate șase luni și pentru redobândirea cetățeniei, procedură care era soluționată în 24 de ore. Modificarea a fost efectuată în contextul în care în ultimii doi ani, numărul solicitărilor, dar și al fraudelor au crescut semnificativ.