Reguli de depozitare a cepei uscate. Vezi cum e corect

O recolta bogata de ceapa este mereu o veste buna, pentru orice fermier. Fie ca este cultivata pentru consum propriu sau valorificare, o astfel de cultura isi va gasi mereu utilitatea si va aduce numeroase beneficii celor care o infiinteaza, scrie stiriagricole.ro.

Totusi, dupa recoltare, ingrijorarea oricarui cultivator este legata de depozitarea, in conditii de siguranta, a productiei.  Cu toate ca o mare parte din cultivatorii de ceapa cunosc regulile principale de depozitare a legumei, exista multe situatii neprevazute, care desi nu foarte dese, pot compromite si in totalitate intreaga recolta.

In cele ce urmeaza vom vorbi despre regulile principale care trebuie urmate, pentru conservarea in conditii de siguranta a cepei.

Pregatirea cepei pentru conservare

Pentru a ne asigura ca productia de ceapa va fi pastrata in conditii de siguranta pentru o perioada de cateva luni, pregatirea incepe inca de la recoltarea acesteia. In mod normal, ceapa ajunge la maturitate la circa 3-4 luni de la plantare, insa perioada difera in functie de conditiile climatice si de tipul de sol in care s-a infiintat cultura.

In ceea ce priveste ziua recoltarii, este recomandat sa alegem o perioada insorita, lipsita de ploi si de umiditate.  Ceapa trebuie sa fie bine uscata inainte de a fi culeasa, intrucat orice acumulare de umiditate poate favoriza dezvoltarea de boli, care pot compromite toate legumele.

Poate ca gustul cepei pastrate pentru o perioada indelungata nu se compara cu cel al legumei cumparate in stare proaspata insa, cu toate acestea, capacitatea de a avea rezerve mari, de care sa te poti folosi pentru intregul an, sau chiar pentru comercializare, fara a fi presat de timp, este foarte avantajoasa. Iar atunci cand iti doresti sa consumi leguma in stare proaspata, ai mereu posibilitatea de a o achizitiona din supermarket, precum ceapa verde Mega Image.

Unde depozitam ceapa

Odata ce recolta de ceapa a fost culeasa, iar legumele s-au uscat corespunzator, este timpul ca aceasta sa fie pusa in locul unde va fi depozitata pentru urmatoarele luni. Cu toate ca, in general, ceapa este o leguma nu foarte pretentioasa, iar conditiile de depozitare nu trebuie supuse unor rigori drastice, exista o serie de reguli care trebuie urmate pentru pastrarea acesteia in siguranta.

In primul rand, ceapa trebuie depozitata intr-un spatiu curat si bine ventilat. Inainte de a pune ceapa in spatiul de stocare, acesta trebuie igienizat, iar toate resturile vegetale de la legume ce au fost depozitate in prealabil acolo ar trebui indepartate. Atunci cand cureti peretii si rafturile din spatiu, evita sa folosesti apa in exces pentru a nu favoriza aparitia umiditatii si, implicit, a bolilor. Astfel, te vei putea bucura din plin de ceapa si o vei putea folosi pe intreg parcursul anului pentru a prepara mancaruri delicioase, precum cele cu carne, supe, ciorbe sau chiar cu alte legume, precum mancarea de urzici.  Citeste mai multe despre beneficiile urzicilor Mega Image.

Ceapa absoarbe foarte repede apa, asa ca, pe langa evitarea spatiilor cu o umiditate crescuta, poate fi nevoie chiar sa eviti depozitarea sa impreuna cu cartofii, care favorizeaza aparitia umiditatii.

Daca detii o cantitate mai mica de ceapa, pe care vrei sa o depozitezi la frigider sau in congelator, regulile de pastrare se schimba. In acest caz, ceapa va trebui sa fie spalata bine, taiata si apoi pusa in recipiente sau caserole din sticla, pentru ca mai apoi sa fie pusa in aparatul frigorific. Totusi, este recomandat sa apelezi la aceasta varianta doar in cazul in care nu ai alta solutie de depozitare si iti doresti sa ai un stoc de ceapa din propria ta gradina pentru lunile urmatoare.

Ceapa este o leguma nelipsita din bucatariile din Romania si un ingredient care isi va gasi mereu utilitatea in orice gospodarie. Asigura-te ca o depozitezi corespunzator, pentru a te bucura de ea si in lunile care vor urma.