Regulamentul sanitar privind aditivii alimentari, actualizat. Consumatorii vor beneficia de alimente mai sigure

Regulamentul privind aditivii alimentari va fi actualizat, astfel încât cantitatea de substanțe din produsele plasate pe piață să nu prezinte riscuri pentru sănătatea consumatorilor. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern la inițiativa Ministerului Sănătății. Potrivit autorităților, aditivii alimentari vor fi autorizați doar după o verificare minuțioasă, bazată pe dovezi științifice.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „Scopul acestui proiect constă în creșterea siguranței alimentare și a nivelului de protecție a sănătății consumatorilor prin asigurarea punerii pe piață a produselor cu un conținut de aditivi care nu prezintă riscuri pentru sănătate.”

Ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, a mai subliniat că punerea în aplicare a modificărilor propuse va avea mai multe beneficii atât pentru consumatori, cât și pentru exportatori.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: „Asigurarea unui nivel înalt de protecție a sănătății populației prin reglementarea nivelurilor aditivilor alimentari din produsele alimentare astfel încât să nu prezinte riscuri pentru consumatori. Actualizarea listelor de aditivi alimentari permiși și a condițiilor de utilizare a acestora, în conformitate cu cadrul european prin ordin de ministru, care va facilita din punct de vedere administrativ asigurarea acestor produse în timp util și facilitarea schimburilor comerciale cu țări UE și libera circulație a produselor alimentare creând posibilitate pentru producătorii autohtoni de produse alimentare de a exporta fără riscuri de neconformitate produsele lor.”

Potrivit notei informative la proiectul hotărârii de Guvern, cadrul normativ național în vigoare aplicabil aditivilor alimentari a fost aprobat în  2013 și de atunci nu suferit nicio modificare. Astfel, listele de aditivi permise pentru utilizare în produsele alimentare la nivel național nu corespund cu listele de aditivi autorizați la nivel european, ceea ce poate duce la depășirea nivelurilor maxime admise, care în consecință pot prejudicia sănătatea consumatorului prin potențiale efecte negative.