A fost lansată Asociația “Female Support Force”
În Moldova a fost lansată Asociația Obștească “Female Support Force”, care va veni cu soluții concrete pentru problemele femeilor refugiate din Ucraina dar și pentru femeile din Republica Moldova aflate în situații de criză.
Asociația a fost creată de un grup de ucrainence cu suportul Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova – “Abilități Europene Fără Limite”, cu în contextul proiectului „Împreună Mai Puternice” implementat cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF).
La evenimentul de lansare au fost prezenți mai mulți oficiali, printre care și ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.
„Cred că însăși această inițiativă de creare a organizației reprezintă un simbol al împuternicirii femeilor. Aș vrea să menționez în special interacțiunea eficientă dintre inițiatoarele acestei asociații, care sunt femei refugiate, organizațiile locale, precum Asociația Antreprenorilor cu Dizabilităţi din Republica Moldova și comunitatea internațională reprezentată de UN Women. Această formă de interacțiune trebuie să fie apreciată și să fie considerată o practică bună”, a declarat Margret Maria Uebber, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.
„Vreau să mulțumesc mult autorităților Republicii Moldova pentru tot efortul depus împreună cu locuitorii țării ca să-i ajute pe ucraineni, atât la începutul războiului, cât și acum. Aici noi ne simțim ca acasă”, a menționat Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova.
Scopul organizației este de a veni cu răspunsuri și soluții la nevoile mai puțin evidente ale comunității ucrainene și de a le ajuta pe femei să se adapteze cu succes la viața pașnică. De asemenea, vor fi promovate integrarea, schimbul multicultural, antreprenoriatul, parteneriatele și apărarea drepturilor femeilor aflate în situații de risc.
„Noi facem parte din acel grup de femei pentru care vrem să lucrăm în continuare, deoarece suntem și noi refugiate. Vorbim cu aceste femei în fiecare zi, le înțelegem durerile, nevoile și putem să le ajutăm. Din organizația noastră pot face parte femei refugiate din Ucraina, femei din Moldova, precum și alte persoane cărora le sunt aproape valorile și scopurile noastre”, a spus Olga Stus, Co – Preşedintă a Asociației Rețeaua Femeilor Refugiate din Ucraina “Female Support Force”.
În cadrul evenimentului de lansare a asociației, au fost organizate paneluri de discuții la care au participat reprezentanți ai Guvernului și ai Parlamentului Republicii Moldova.
Eu cred că lansarea acestei asociații este un pas important ca să ne asigurăm că vocea femeilor refugiate în Republica Moldova este auzită atunci când vrem să aprobăm o hotărâre de guvern care să promoveze drepturile femeilor sau atunci când există o inițiativă legislativă. Noi acordăm o atenție deosebită prevenirii și combaterii tuturor riscurilor la care pot fi supuse persoanele refugiate”, a afirmat Felicia Bechtoldt, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Guvernului Republicii Moldova.
„Noi, deputatele din Parlament, suntem deschise să discutăm cu societatea civilă pentru a crea și stabili noi prevederi legale, un cadru normativ inclusiv și pentru femeile refugiate din Ucraina. Așteptăm ca asociația nou formată să ia parte la dezbaterile noastre, să vină cu idei și propuneri pentru a îmbunătăți situația femeilor și copiilor”, a spus Mariana Lucrețeanu, deputată în Parlamentul Republicii Moldova.
Evenimentul a fost realizat în contextul proiectului „Împreună Mai Puternice”, implementat de Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități din Republica Moldova, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF).
„Ne dorim să creăm comunități mai puternice, mai reziliente, să avem un dialog propice atât cu autoritățile publice locale, cât și cu societatea civilă, cu prestatorii de servicii și cu cei care iau decizii. Avem ferma convingere că această organizație va fi un element care va ajuta femeile refugiate să-și propulseze vocea, nevoile și să implementeze proiecte”, a menționat Svetlana Andrieș, Reprezentanta adjunctă de țară, UN Women Moldova
În prezent, Asociația “Female Support Force” este formată din 182 de membre, toate fiind femei refugiate din Ucraina care locuiesc în Republica Moldova.
Potrivit datelor UNHCR, în Republica Moldova se află peste 100 de mii de refugiați ucraineni, dintre care 60% sunt femei.