Reformele din 2022 au dezamăgit așteptările cetățenilor

Ritmul reformelor în anul 2022, în anumite domenii, a fost destul de lent în raport cu așteptările cetățenilor. Un motiv ar fi că nu s-a reușit adaptarea la schimbările sistemice. Seceta și războiul din Ucraina, care a generat criza energetică și cea a refugiaților, dar și inflația au testat capacitățile Guvernului.

Despre aceasta a menționat în prezentarea Raportului de Stare a Țării 2022, directorul executiv al „Expert Grup”, Adrian Lupușor.

 Adrian Lupușor, directorul executiv: „Am constatat că principalul factor care determină un demers mai rapid al reformelor este cel extern. Pe intern nu sunt suficiente capacități și probabil și voință, să fie promovate reformele strict dirijate de factorii interni. Când vorbim despre presiunea externă, vorbim de o presiune negativă, de exemplu, criza energetică, mondială, care a determinat pentru prima dată de la independența Republicii Moldova o agendă adevărată de securitate energetică și acțiuni clare și ferme în direcția consolidării securității energetice.”

Adrian Lupușor a mai menționat că una din prioritățile Guvernului în anul 2023 ar trebui să fie reforma Administrației Publice, care presupune nu doar modificarea sistemului de finanțare și salarizare, dar și asigurarea flexibilității instituțiilor publice, examinarea mecanismelor care împiedică implementarea reformelor.