Reducerea exporturilor de grâu din Ucraina pune în pericol egiptenii
Scumpirea alimentelor provocată inițial de criza energiei se resimte în toată lumea, dar cu atât mai mult în Egipt, cel mai mare importator de grâu din lume, unde două treimi din populație depind de pâinea subvenționată de stat pentru a supraviețui. Importurile din Rusia și Ucraina, care reprezentau 80% din tot grâul cumpărat de Egipt, sunt puse acum în pericol de războiul declanșat de Putin și de sancțiunile impuse Moscovei, informează digi24.ro cu trimitere Reuters.
Pentru munca sa ca portar în Cairo, Mahmoud Farag câștigă 1.500 de lire egiptene (95 de dolari) pe lună, dar această sumă nu mai este suficientă pentru a putea să-și hrănească familia de 5 persoane.
Prețurile alimentelor în Egipt erau deja în creștere înainte de izbucnirea războiului în Ucraina. Acum, pâinea, un produs de bază care are și o valoare simbolică importantă pentru egipteni și de care mulți dintre ei depind pentru subzistență, a devenit încă și mai costisitoare din cauză că exporturile de grâu transportate prin Marea Neagră sunt perturbate, iar prețurile din toată lumea sunt tot mai ridicate.
Scumpirea alimentelor pune presiune financiară încă și mai mare pe familiile egiptene care au trecut deja prin ani de austeritate, într-o țară în care aproape o treime din populația de 103 milioane de oameni trăiește sub pragul sărăciei și mulți alții se străduiesc din greu să își câștige existența.
Prețul pâinii în Egipt a crescut cu o pătrime de când Rusia a invadat Ucraina
Costul unui pachet de pâini nesubvenționate a crescut cu o pătrime în cele trei săptămâni de la invadarea țării vecine de către Rusia, în timp ce prețul la ulei, ouă, paste și alte alimente consumate în mod frecvent sunt, și ele, în creștere, potrivit cumpărătorilor.
Prețul făinii a crescut cu până la 15%, a spus Attia Hamad, care lucrează la Camera de Comerț din Cairo.
„Mănânc mai puțin ca să nu le fie foame copiilor mei”, a spus Farag, în vârstă de 52 de ani, al cărui buget zilnic pentru pâine îi permite să cumpere 8 pite mici în loc de 10, cum era odată. „Uneori gătim o masă bună la fiecare trei zile, iar restul săptămânii mâncăm doar pâine și brânză.”
Egiptul este în mod normal cel mai mare importator de grâu din lume, cumpărând peste 60% din grâul de care populația are nevoie din străinătate. Importurile din Rusia și Ucraina au reprezentat în jur de 80% din cantitatea totală de grâu importată de Egipt.
Acum, comercianții se străduiesc să își caute provizii în alte părți din cauza luptelor din Ucraina și a sancțiunilor împotriva Rusiei care blochează transporturile din aceste țări.
Creșterile recente ale prețurilor ar putea chiar să dubleze cheltuielile anuale ale statului egiptean pentru importurile de grâu de la 3 miliarde de dolari la 5,7 miliarde, potrivit unui studiu realizat de Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare.
Scumpirea pâinii a stârnit revolte în trecut. În 2008, fostul președinte Mubarak a fost înlăturat de la putere în urma unor astfel de proteste
Încercarea de a crește prețul pâinii subvenționate din Egipt în 1977 a stârnit revolte în rândul populației, în timp ce Hosni Mubarak s-a confruntat cu proteste în 2008 din cauza lipsei grâului. Lozinca principală a participanților la revoltele din Egipt care l-au răsturnat trei ani mai târziu pe Mubarak de la putere a fost: „Pâine, libertate și dreptate socială”.
Banca Mondială este una dintre organizațiile internaționale care avertizează că prețurile în creștere la energie și alimente ar putea provoca revolte populare în Africa de Nord și Orientul Mijlociu.
Guvernul egiptean a încercat să liniștească poporul în ultimele săptămâni, spunându-le că rezervele existente de grâu și culturile locale sunt destul de mari pentru a satsiface cererea pentru pâine în următoarele 8 luni a celor două treimi din populație care apelează la pâinea subvenționată de stat.
În plus, autoritățile au mărit suma pe care o vor plăti fermierilor locali pentru a beneficia mai mult de grâul crescut local și au spus că vor aloca fonduri pentru a achiziționa cereale din străinătate, cu toate că prețul mai mare va pune presiune mare asupra finanțelor publice.
Cel puțin 12 persoane au fost reținute de poliție sub suspiciunea că ar fi cumpărat cantități mari de grâu pentru a face speculă pe măsură ce autoritățile încearcă să combată creșterea prețurilor. Președintele Abdel Fattah al-Sisi a ordonat marți guvernului să stabilească un preț pentru pâinea nesubvenționată.
Exporturile de grâu, făină și alte alimente, precum lintea și fasolea, au fost interzise timp de trei luni.
Mărfurile mai scumpe sunt de așteptat să ridice toate prețurile de pe piața egipteană. Inflația generală a crescut până la cea mai mare valoare din aproape trei ani în februarie și se preconizează că va accelera și mai mult în perioada următoare întrucât lumea își face provizii înainte de aprilie, luna sfântă a Ramadanului.