RECORD: Producţia de vin din Franţa va scădea cu 30%

Producţia de vin din Franţa ar putea scădea cu până la 30 la sută în acest an la cel mai redus nivel din ultimele decenii. Asta după ce viile au fost afectate de îngheţurile de primăvară şi de ploile de vară, a declarat ministerul agriculturii.

Producătorii de şampanie au avertizat că recolta potenţială este redusă la aproximativ jumătate din cauza îngheţurilor severe din primăvară, urmate de ploi torenţiale de vară care au cauzat ciuperci şi mucegai.

În prima sa estimare pentru producţia naţională de vin, ministerul francez a apreciat că în 2021 vor fi produşi între 32,6 milioane şi 35,6 milioane de hectolitri, cu 24-30% mai puţin decât anul trecut.

Un hectolitru este echivalentul a 100 de litri sau 133 de sticle de vin standard.

„Producţia de vin din 2021 va fi slabă din punct de vedere istoric, sub nivelurile din 1991 şi 2017, care au fost, de asemenea, afectaţi de îngheţ sever în primăvară”, a declarat ministerul într-un raport.

Producţia generală ar fi cea mai scăzută din 1970, au arătat datele ministerului, aproape toată fiind afectată de îngheţuri.

Între timp, mucegaiul generat de vara umedă a afectat zone precum Champagne, Alsacia şi Beaujolais.

Producătorii de şampanie spun că practica lor de lungă durată de a adapta oferta cu stocurile din anotimpurile anterioare va preveni orice creştere a preţurilor.

Impactul asupra pieţei mai largi a vinului poate depinde eventuale restricţii suplimentare asupra ospitalităţii şi turismului.