Recomandările AEE pentru reducerea consumului de energie

În contextul creșterii preocupărilor legate de schimbările climatice și costurile mari ale energiei, agenții economici au devenit tot mai interesați de măsurile de reducere a risipei energetice și de eficientizare a consumului.

Astfel, Agenția pentru Eficiență Energetică a venit cu mai multe recomandări privind implementarea sistemelor de management energetic care să permită monitorizarea  consumului de energie și ajustarea acestuia în funcție de necesități.

Agenții economici sunt încurajați să investească în îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor lor, precum izolație termică, ferestre eficiente energetic și sisteme de iluminat cu LED-uri.

Potrivit AEE, cea mai optimă soluție ar fi trecerea la surse de energie regenerabilă, precum panouri solare, turbine eoliene sau centrale pe biomasă, reduce  dependența de sursele tradiționale de energie.

De asemenea, agenții economici pot să exploreze posibilitatea de a utiliza surse de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare sau turbinele eoliene. Acestea micșorează semnificativ costurile pentru energie pe termen lung și contribuie la reducerea emisiilor de carbon.

În același timp, o parte semnificativă a risipei energetice în afaceri poate fi atribuită echipamentelor ineficiente sau necorespunzătoare. O soluție în acest sens ar fi evaluarea periodică a echipamentele folosite și înlocuirea acestora cu modele mai eficiente energetic, atunci când este cazul.

Nu în ultimul rând, agenții economici sunt îndemnați să implementeze politici stricte privind oprirea echipamentelor în afara programului de lucru pentru a preveni risipa de energie.

Agenția pentru Eficiență Energetică, reiterează că, încurajează angajatorii să educe și să sensibilizeze angajații cu privire la importanța economisirii de energie.