Recoltă mai mică, bani mai mulți! Exporturile de fructe din Republica Moldova au atins un record istoric în 2024
Deși exporturile din Republica Moldova au înregistrat deja de doi ani consecutiv o scădere, exportul de fructe în 2024, a atins o cifră record de 282,4 milioane de dolari. potrivit unei Analizei Economice realizate de IDIS “Viitorul”. “Paradoxal, această creștere nu s-a datorat cantităților mari exportate, ci prețurilor ridicate și diversificării structurii și piețelor de export”, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert IDIS „Viitorul”:
“Creștere a fost cauzată de câteva lucruri. Noi am avut o roadă foarte proastă în 2024, dar creșterea exportului, volumul ca bani, a fost determinat de doi factori de bază. În primul rând, o parte din fructe se exportă din roada anului precedent, până acum noi exportăm fructele produse în 2024 și doi – am avut prețuri foarte bune.”
“Ramura fructelor reprezintă 12 la sută din economia națională și se află pe locul cinci în topul celor 10 produse exportate de către Republica Moldova”, mai susține Ioniță. Potrivit analizei, în 2024, producția de fructe, nuci și pomușoare a fost de doar 621.000 tone – cea mai mică din ultimii opt ani. Cu toate acestea, exportul de fructe proaspete, uscate, înghețate sau prelucrate a generat în total 425,9 milioane de dolari, dintre care 292,4 milioane USD – fructe și legume proaspete, iar 133,5 milioane USD – preparate pe bază de fructe.
„Am exportat mai puțin, dar mai scump”, a subliniat Ioniță. Prețul mediu per kilogram de fruct exportat în 2024 a fost de 1,01 USD, față de 0,76 USD în 2022.
Până în 2015, nucile dominau exporturile de fructe (52 la sută din total). În 2024, acestea au coborât la 15 la sută, fiind devansate de mere (27 la sută), struguri (21,6 la sută) și prune (16 sută). Alte produse valoroase exportate: fructe uscate, pomușoare, caise, pere, cireșe și vișine. Cel mai mare salt l-au avut prunele, al căror preț de export a crescut cu peste 45 la sută față de anul precedent.
Pentru prima dată, România a devenit principala piață de export a fructelor moldovenești, cu o pondere de 23,5 la sută, urmată îndeaproape de Federația Rusă (22,9 la sută), Germania (8,8 la sută), Polonia (8,1 la sută), Belarus (5,4 la sută), Olanda, Franța, Ucraina și Elveția. În total, Moldova a exportat fructe în peste 60 de țări.
„Este efectul embargoului din 2014 și al războiului din Ucraina. Aceste crize au forțat Moldova să-și diversifice atât fructele, cât și piețele. Iar rezultatele sunt evidente”, a comentat Ioniță.
„Moldova are un potențial de export de fructe care poate fi cel puțin dublat, dacă politicile de susținere vor fi coerente și orientate spre modernizare și diversificare”, a concluzionat Ioniță.
Citiți mai mult:
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.