Recolta de mere, cu 25% mai mică decât în 2021

În 2022, producătorii moldoveni vor avea o recoltă de circa 485.000 de tone de mere, cu 25% mai mică decât anul trecut, a anunțat Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, la Conferința anuală Prognosfruit, organizată de Asociația Mondială a Producătorilor de Mere și Pere, scrie mold-street.com.

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recolta de mere din acest an va fi cu 180.000 de tone mai mică, în comparație cu anul trecut. În topul soiurilor produse în Moldova, cu cea mai mare pondere rămân a fi: Idared, Golden Delicious, Gala și Florina”, a precizat Iurie Fală.

Deși recolta va fi mai mică, o va depăși totuși pe cea medie din ultimii 10 ani și va fi de două ori mai mare decât în anii 2010-2012.

Datele statistice arată că, în 2021, în Republica Moldova a fost strânsă o roadă de circa 648.000 de tone de mere, în timp ce în 2020 – 480.000 de tone, iar în 2019 – 611.000 de tone.

Potrivit specialiștilor, cea mai mare problemă nu o va reprezenta roada mică, ci piețele de desfacere, în condițiile în care Rusia a impus un embargou la exportul de mere și alte fructe.

Anterior, circa 95% din exportul de mere era efectuat în Federația Rusă.

În prima jumătate a acestui an, cota Rusiei a scăzut la 70%, iar pomicultorii și autoritățile sunt în căutare de piețe de desfacere de alternativă. Acest lucru nu este deloc ușor.

O problemă este că multe din soiurile de mere din Moldova, care erau exportate în Rusia, nu sunt solicitate în alte state. În plus, concurența este mare din partea producătorilor din alte state din Europa, precum Polonia.

Într-o adresare către instituțiile statului, Moldova Fruct a solicitat măsuri care stau în competența Ministerului Agriculturii și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ce țin de deblocarea situației cu exportul în Rusia, inclusiv intensificarea controlului fitosanitar astfel încât să fie prevenite cazurile de prezență a obiectelor de carantină fitosanitară în fructele moldovenești destinate fie pe piața locală, fie pe piața de export.

În cazul în care sunt identificate obiecte de carantină în fructe, trebuie să fie penalizați operatorii concreți care încalcă legislația fitosanitară, dar nu toată țara„, susține Moldova Fruct.

Asociația a solicitat și instituirea stării de urgență în agricultură, identificarea cu suportul partenerilor de dezvoltare a resurselor financiare pentru compensarea pierderilor de pe urma secetei și a embargoului rusesc, urgentarea negocierilor cu Egiptul privind semnarea Acordului de liber schimb sau eliminarea barierelor tarifare la exportul fructelor moldovenești către această țară.