Seceta din acest an a redus din recolta de mălai. Localnicii dintr-un sat din raionul Briceni spun că roada a scăzut de aproape două ori. Din această plantă, oamenii confecționează mături pe care le vând, iar unii chiar le exportă, relatează nordnews.md.
„Faci mănunchi, îl pui pe val și îl rotești până cad semințele de pe el.”
În satul Caracușenii Vechi aproape fiecare gospodar crește mălai. Alexandra Băeșu a semănat un teren de 75 de sote. Pentru că acest an nu a fost roditor, prețul materiei prime a crescut.
„La noi au fost ploi și mălaiul a crescut puțin. 10% alegem și 30% aruncăm, nu au făcut spic. Nu s-a format din frunza. După ce curățim totul, ori facem mături, ori vin și le cumpără la kg. Anul acesta un kg costă 18, 19, 20 de lei. Anul trecut am vândut totul la preț de 12 lei”, spune Alexandra Băeșu, s. Caracușenii Vechi, r. Briceni.
În fiecare an, familia Scutari produce până la cinci mii de mături. În acest sezon, numărul lor va fi mai mic.
„Le alegem mălaiul, pe urmă se leagă și le împletim. Facem așa 4 legături și împletim.”
„Aceasta costă 25 de lei, aceasta 20 de lei. Vin mașinile din Rusia, le strâng și le duc în Rusia, în Ucraina. Le iau de acasă și le exportă. Obținem până la trei mii de lei pentru că avem puțin mălai anul acesta. Nu a plouat, a fost secetă. ”
Recent, producătorii și-au cumpărat un aparat special care le ușurează lucrul.
„Acesta este un cal care produce cozile la mături. Le legi și faci coada. Pui mătura în clește, o coși și faci pana pentru măturat. Le coși, le faci înguste, ca să poți mătura cu dânsa.”
În raionul Briceni, au însămânțat cu mălai aproape o mie de hectare de pământ, în mare parte, în satele Caracușenii Vechi, Tabani, Corjeuți și Cotiujeni.