Recolta de grâu, sub semnul întrebării în unele gospodării / VIDEO
Lipsa precipitațiilor și înghețurile din ultimele zile au compromis culturile de toamnă în unele gospodării. Potrivit unor agricultori, la moment, grâul este afectat în proporție de 40 la sută. Oamenii speră la temperaturi prielnice pentru lunile de primăvară. Unii fermierii spun că în caz contrar anul acesta se va înregistra o scădere dramatică a producției la grâu, iar o parte din agricultori vor fi nevoiți să reînsămânțeze terenurile, lucru care implică cheltuieli enorme, relatează TVN.MD.
Victor Marandiuc din satul Coada Iazului, raionul Sîngerei spune că lipsa zăpezii, dar și seceta din toamna anului trecut a afectat dezvoltarea culturilor.
Victor Marandiuc, agricultor, s. Coada Iazului, r. Sîngerei: „În primul rând grâul, în mare parte este putred în pământ, iar o altă parte, care deja a răsărit a suferit din cauza înghețurilor de săptămâna trecută. După părerea mea, dă Doamne să avem măcar jumătate de roadă care am avut-o și anul trecut. Eu sper că vom avea ploi în primăvară și se va îndrepta situația. Prognoza mea este că cel puțin 40% la sută vom avea, față de anul trecut.”
Fermierul mai spune că din terenurile pe care le prelucrează, jumătate sunt afectate de ger.
Victor Marandiuc, agricultor, s. Coada Iazului, r. Sîngerei: „Avem 120 de hectare de grâu, dintre care 60 sunt sub semnul întrebării. De lăsat sau de răsturnat. O să vedem deja ce va arăta primăvara. Chiar și ale cele care deja sunt la suprafață, deja o să vedem starea lor după înghețurile de acum. Posibil că o parte din ele nu vor rezista aceste înghețuri. Eu sper că vom avea condiții mai bune și se va îndrepta situația.”
Iar Iurie Urzica, din satul Corlăteni, raionul Rîșcani a semănat în toamna anului trecut semințe de grâu aduse din Franța. Chiar dacă terenul a fost îmbogățit cu azot și fosfate, roadă din acest sezon se așteaptă a fi mult mai mică decât cea a anului trecut.
Iurie Urzica, agricultor, s. Corlăteni, r. Rîșcani: „Cu părere de rău, nu am avut condițiile necesare ca el să se dezvolte. Eu nu cred că noi vom merge pe calea ca să reînsămânțări cu altceva, cu alte culturi. Cultura de grâu pe care o vedeți dumneavoastră 80 la sută a ieșit acum, în 2022. El nu a reușit încă să înfrățească. Să sperăm că vom avea o primăvară bună. Nu vom mai avea roada de anul trecut de 6-7 tone la hectar, să dea Domnul să avem măcar 2-3 tone.”
Pe lângă grâu și rapița va avea de suferit în acest an.
Iurie Urzica, agricultor, s. Corlăteni, r. Rîșcani: „Am avut o dezvoltare foarte slabă la rapiță, eu cred că 30% din ea nu o să-și mai revină. Ea a înghețat. O să avem o roadă foarte slabă la dânsa, poate la 1 – 1.5 tone dacă vor fi, asta va fi o roadă maximă. Este un an foarte greu și din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere al condițiilor climaterice”.
În 2021, Republica Moldova a avut o recoltă record la grâu.
sursa: TVN.MD