Recoltă bogată de struguri cu prețuri mici de comercializare

În acest an, agricultorii din Republica Moldova vor recolta aproximativ 230 de mii de tone de struguri pentru procesare. Deși recolta este una bogată, prețurile de comercializare, propuse de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, sunt mici și nu acoperă toate cheltuielile viticultorilor din acest sezon. Declarația îi aparține președintelui Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri, Gheorghe Gaberi. 

GHEORGHE GABERI, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri:  ”Aceasta este o problemă foarte serioasă, ea s-a discutat în cadrul Consiliului pe produs, vie și vin la Ministerul Agriculturii atunci când s-au stabilit aceste prețuri orientative și au fost declarate la nivelul de 6,5 lei pentru un kilogram de struguri, un preț care nu acoperă nici sine costul, cheltuielile pe care le-au avut viticultorii pe parcursul acestui sezon, însă s-a declarat acest preț, dar, cu regret, uneori nici la acest nivel nu ajunge în cazul comercializării strugurilor. Foarte mulți viticultori sunt dezamăgiți, eu chiar spuneam că, după un an secetos, când au auzit de așa prețuri, la ei se usucă în gură.”

Specialistul a menționat că mulți dintre producători dețin culturi de viță-de-vie de 30-40 de ani, iar eficiența unor asemenea plantații este foarte joasă, deoarece numărul de butuci care lipsesc depășește uneori 30-40 la sută.

GHEORGHE GABERI, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri:  ”Ca să aibă un randament economic, nici nu poate merge vorba despre ei în așa plantații. Ei trebuie să le defrișeze, dacă simt că nu le aduce un venit și sper că lucrul acesta îl vor face și când auzim declarații că vor defrișa via nu trebuie să ne amărâm prea tare, fiindcă avem mai mult de 50 la sută din plantații care nu mai sunt eficiente economic astăzi, nu asigură nici calitatea și, cu atât mai mult, cantitatea și ele nu pot să le aducă venit proprietarilor.”

Unica și cea mai eficientă soluție, pentru a crește randamentul și calitatea recoltei este reînnoirea plantațiilor și amplasarea lor pe terenuri favorabile, a mai subliniat Gheorghe Gaberi. 

GHEORGHE GABERI, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri:Terenurile de pe pante, terenurile mai puțin bogate, pe terenurile bogate în cernoziom pe care noi le avem în trecut nu înființam plantații ca să avem calitate bună, nu de aceea că nu doream, ci pentru că ele nu asigură o calitate bună ca să produci un vin bun.  Terenuri valabile pentru vița de vie, care nicidecum nu pot să le asigure o roadă bogată de floarea-soarelui, de porumb sau de alte culturi.”

Potrivit datelor statistice, în șapte luni ale anului curent, s-a exportat 71 milioane de litri de vin, în valoare de 106 milioane de dolari, cu 34 la sută mai mult decât în 2022. Țările, unde Republica Moldova exportă cele mai multe vinuri sunt Olanda, Belarus, România, Ucraina, Statele Unite ale Americii și Cehia.