Recean: recensământul este un exercițiu important

Recensământul este un exercițiu foarte important, iar asupra organizării, întrebărilor s-a lucrat foarte mult. Afirmația a fost făcută de premierul Dorin Recean în contextul în care mai multă lume a criitica întrebările care se conțin în chestionar.

DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova: „Am observat că peste noapte avem mai mulți experți în recensământ. Se dau cu părerea în ceea ce privește întrebările. Vreau să reamintesc tuturor că recensământul este un exercițiu foarte important. Asupra lui, asupra organizării, asupra întrebărilor s-a lucrat foarte mult.”

Dorin Recean a îndemnat toți cetățenii să participe la Recensământul populației și locuințelor, care a fost lansat luni în țara noastră.

DORIN RECEAN, premierul Republicii Moldova: ”Vreau să îi îndemn pe toți, inclusiv politicienii care s-au făcut experți în recensământ, să aibă atitudine responsabilă, să primească recenzorii și să răspundă și ei la acele întrebările care au fost bine formulate, și care vor răspunde exact necesităților care sunt, pentru ca noi să putem pune la dispoziția autorităților și mediului de afaceri datele care sunt necesare”.

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat luni, 8 aprilie și se va desfășura timp de trei luni. Astfel, până pe 7 iulie, aproximativ 4 mii de recenzori, urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire.  Costurile recensământului sunt evaluate la 370 de milioane de lei, dintre care 329 sunt din bugetul de stat. Restul banilor sunt oferiți de Uniunea Europeană.

Recensământul populației și locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani, fiind cel mai important exercițiu statistic național care oferă tabloul demografic complet al țării. Ultimul Recensământ a avut loc în 2014 și s-a desfășurat timp de două săptămâni. Participarea este obligatorie, iar persoanele care vor refuza să completeze chestionarele, riscă o amendă de până la 2500 de lei.