Războiul a impus pomicultorii să caute noi piețe de desfacere

Din cauza războiului din Ucraina, producătorii și exportatorii de mere întâmpină dificultăți serioase. Situația actuală a impus noi cerințe, iar ei trebuie să se conformeze certificatelor și standardelor internaționale.

Până nu demult, 97 la sută din exportatori livrau mere în Federația Rusă, iar de mai bine de o lună, costurile de export au crescut triplu. Problema diversificării pieței pentru mere era pe agenda horticultorilor din țara noastră de mai bine de zece ani, însă abia acum aceștia au fost nevoiți să caute soluții.

 VALERIU MATCOVSCHII, producător agricol, com. Bilicenii Vechi, r. Sângerei: Noi ne simțeam foarte bine când exportam spre piața rusă. Practic, noi avem un asortiment pe care putem să-l vindem liber pe piața Europei. În prezent, luând în considerare situația în care suntem, nu putem exporta în Rusia și Europa. Practic, nu putem găsi un cumpărător care să ne ofere un preț.”

Valeriu Matcovschi  deține o livadă de peste 25 de hectare, cu diverse soiuri de mere. Anul trecut, a recoltat peste 2000 de tone, dar până în prezent nu a exportat nici măcar a zecea parte, întrucât, în fiecare an, începea livrarea spre Federația Rusă abia în luna martie, însă, în 2022, planurile i-au fost date peste cap. În prezent, transportarea unui TIR de mere spre Rusia costă de trei ori mai mult față de anul trecut.

 VALERIU MATCOVSCHII, producător agricol, com. Bilicenii Vechi, r. Sângerei: „Dacă exportul unui TIR cu mere spre Rusia costa 3500-3800$ la Moscova, acum acesta trebuie să treacă prin Letonia, Lituania și costul acestuia ajunge la 9000$. Logistica pe noi ne distruge. Polonia, la fel, ne distruge. Noi nu putem să ținem piept problemelor. Noi, astăzi, mărul dacă să-l vindem în Europa, trebuie să-l vindem cu patru-cinci lei.”

Din această cauză, Valeriu Matcovschi exportă mere deja spre  Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Qatar și Arabia Saudită. Însă, dacă anul trecut, livra câte 140 de tone de mere pe săptămână spre Rusia, în prezent, exportă spre piețele alternative cel mult 60 tone pe săptămână, deși întâmpină anumite probleme.

 VALERIU MATCOVSCHII, producător agricol, com. Bilicenii Vechi, r. Sângerei: „Cel mai mare problemă ce ține de exportul merelor în țările arabe este că importatorul nu-ți achită marfa la livrare. El îți achită după ce ajunge la el în port, iar transportarea poate avea loc în 28-45 zile, pe urmă, peste 15-20 de zile se mai gândește. După care trec mai mult de 60 de zile și tu nu știi dacă o să primești banii.”

Pentru a exporta pe piețele alternative, exportatorii trebuie să respecte anumite standarde stricte, în special, ce țin de ambalare.

 VALERIU MATCOVSCHII, producător agricol, com. Bilicenii Vechi, r. Sângerei: „Mai mult se cere trei varietăți de mere după diametru. Primul tip este lada unde încap 100 de mere, al doilea, 113 mere și 125, acestea sunt cele mai întrebate categorii. Acesta este diametrul de 66 până la 76-77. Iar restul merelor rămân la noi în frigider, mărul mare și cel mărunt. Asta e o problemă.”

Potrivit agricultorului, dacă aceste cerințe nu vor fi respectate, consecințele vor fi grave.

 VALERIU MATCOVSCHII, producător agricol, com. Bilicenii Vechi, r. Sângerei: „Să fie merele calitative să aibă cel puțin 70%, iar suprafața mărului să fie colorată. Ambalarea să o faci cum trebuie, dacă nu respectăm asta, or, o să ne refuze marfa ori o să ne micșoreze prețul, în cel mai bun caz.”

Deoarece este început de sezon agricol, producătorul întâmpină probleme nu doar în ce privește exportul merelor.

 VALERIU MATCOVSCHII, producător agricol, com. Bilicenii Vechi, r. Sângerei: „Situația e foarte complicată. Noi acum trebuie să procurăm produse de uz fitosanitar trebuie să achităm salariile, creditele care le avem, zeci și zeci de milioane și nou ne trebuie o susținere din partea guvernului dacă este posibil de simplificat această logistică.”

La fel, o problemă acută sunt autorizațiile de transport, deoarece tirurile cu numere moldovenești care sunt dotate cu refrigerator nu au dreptul să circule prin Slovacia, Polonia și Ungaria.

 VALERIU MATCOVSCHII, producător agricol, com. Bilicenii Vechi, r. Sângerei:„Asta e o problemă care nimeni nu încearcă din autoritățile noastre să o soluționeze. Noi încercăm singuri cum putem, dar nu avem posibilitatea acum este o situație de război.”

Dacă merele moldovenești din recolta anului 2020 au fost exportate în nouă țări, cele recoltate în 2021, din cauza războiului din Ucraina, deja au fost exportate în 25 de state. În acest context, proiectul USAID „Agricultura Performantă în Republica Moldova” vine cu noi soluții în susținerea agricultorilor.

 DIANA VLASIUC, specialist comerț și marketing, APM/USAID:  „Anul acesta, APM finanțat de USAID a venit și cu un suport financiar în adresa tuturor producătorilor care sunt gata să acceseze noi piețe de export și anumite pentru cheltuielile de logistică. Per companie, 3500$ pentru cheltuieli de logistică sau ambalare.”

În această perioadă, reprezentanții proiectului Agricultura Performantă în Republica Moldova au anumite recomandări în adresa producătorilor și exportatorilor de mere.

DIANA VLASIUC, specialist comerț și marketing, APM/USAID: „Înainte de a începe a exporta, să analizeze din timp cerințele exportatorilor, iar doi, să implementeze standardele internațional Global G.A.P., GRASP, care sunt esențiale pentru exportatorii intonaționali. Un alt moment este ca să acorde atenție procesului de ambalare și sortare.”

Potrivit Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, în prezent, peste 13 000 de tone de  mere  moldovenești din recolta anului 2021 au fost exportate în țări din Uniunea Europeană, Asia Centrală, Golful Persic și Africa de Nord.

În prezent, se estimează că în depozitele din Moldova mai sunt în jur de 100 000 de tone de mere.