Războiul din Ucraina a creat perturbații pe piața valutară din Republica Moldova, accentuând și mai tare presiunea, dictată deja de sectorul energetic, menționează expertul economic, Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui, din 24 februarie, moldovenii s-au agitat și au cumpărat, ca să-și facă rezerve, circa 400 de milioane de dolari, chiar dacă s-a observat o diferență dintre marja comercială a BNM și a băncilor și caselor de schimb valutar, ultimele câștigând zeci de milioane de lei.
În prezent, presiunea pe piața valutară se apropie de un miliard de dolari. Potrivit expertului, panica populației, din cauza războiului ucrainean, s-a manifestat pe piața valutară și pe piața depozitelor bancare. Oamenii, fiind speriați, nu știau ce se întâmplă, au acționat pe piața valutară. Acum, piața și-a revenit, iar moldovenii vor începe să vândă înapoi volumul de valută pe care l-a cumpărat.
Veaceslav Ioniță a mai spus că cetățenii noștri în fiecare lună vând mai mult valută decât cumpără. În felul acesta, spune expertul, oferta netă de valută, timp de un an, este la nivel de 2 miliarde de dolari. Însă, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, în luna martie 2022, a fost înregistrată o ofertă netă de valută negativă. Astfel, moldovenii au vândut mai puțină valută decât au procurat.