Război la o „aruncătură” de rachetă de Moldova

La șase zile de la începerea invaziei Rusiei asupra Ucrainei, confruntările militare nu contenesc, iar sirenele răsună în mai multe orașe din țara vecină.   

Specialiștii sunt de părere că situația din regiune ar putea avea eventual consecințe directe și asupra Republicii Moldova.

IGOR MUNTEANU, expert în relații internaționale: Deja de câteva săptămâni de zile, țărmurile Ucrainei sunt tatonate de toate mijloacele posibile pentru ca să identifice locuri de debarcare. Un asemenea scenariu în care Odesa poate fi cotropită, în ciuda unei rezistențe acerbe din partea ucrainenilor și conectarea la Transnistria sau conectarea la grupurile care ar fi loiale planurilor lui Putin, este posibilă din păcate.  

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: Republica Moldova, trebuie să recunoaștem, noi nu ne-am rezolvat problema noastră de securitate timp de 30 de ani, ne-am ascuns cu capul în nisip ca struțul și cred că această situație care este fără precedent în ultimii 75 de ani – în Europa așa ceva n-a mai fost din ’45, va fi ceva care va marca timp de mulți ani de zile întreg continentul european, nu doar Republica Moldova.

În contextul ultimelor evenimente, specialiștii vin cu recomandări cu privire la cum ne putem gestiona eficient finanțele.

 VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: Cel mai bine să păstrați banii în lei, la depozit pe 2 ani, este cea mai optimă dobândă. Mulți oameni se tem, beau valeriană când scade cursul valutar. Ca să nu fiți stresați – luați 2 ani, este termenul optim. Iar dacă vreți să-i țineți acasă, dacă-s pentru cheltuieli curente – nu vă jucați, țineți-i tot în lei, dacă vreți să faceți economii pentru a procura ceva pe viitor – în valuta în care veți face procurarea.

Totodată, experții nu condamnă faptul că oamenii scot banii din bancomate, însă sunt de părere că nu există motive de îngrijorare, căci băncile comerciale din Republica Moldova au un surplus de lichidități de 34 de miliarde de lei.

Între timp, rubla a scăzut la cel mai slab nivel din istorie, iar politicieni importanți de la Kremlin au fost afectați serios de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, mai ales după ce s-a decis excluderea mai multor bănci rusești din sistemul de telecomunicații bancare internaționale SWIFT – Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale. Acest lucru restricționează accesul țării la piețele financiare din întreaga lume. Companiile și persoanele fizice din Rusia vor putea mult mai greu să plătească importurile și să primească numerar pentru exporturi, să împrumute sau să investească în străinătate.

Dacă Rusia nu renunță la invazia asupra Ucrainei, sunt prevăzute noi măsuri de penalizare.  

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice: Ucraina și-a manifestat clar dorința de a deveni o țară europeană, o țară democratică și lucrul acesta n-a plăcut unora. Toate celelalte sunt detalii, cu pământurile…Cred că cel mai mare lucru care se întâmplă acum este lupta de civilizație, o țară care vrea să se rupă de trecut, să devină civilizată și altă țară care îi spune că te întorci înapoi în groapă.

IGOR MUNTEANU, expert în relații internaționale: Pentru Vladimir Putin ar fi probabil victoria cea mai ușoară eliminarea guvernului actual de la Kiev și impunerea unor proruși care să se supună orbește tuturor indicațiilor de la Moscova. Dar să nu subestimăm curajul și determinarea ucrainenilor de a-și apăra patria.