Răsad mult, cumpărători puțini
Olivia Cucoș, reporter: „Veste bună pentru agricultorii din țară! Aceștia timp de o lună își vor putea comercializează materialul săditor în cadrul iarmarocului tematic de pe strada Varlam perimetrul Bulgară cu Armenească.”
Vânzătorii și-au scos la tarabe răsaduri de tot felul – de la cele mai diverse soiuri de roșii și castraveți și până la legume târzii. Comercianții spun că vânzările sunt un pic mai bune, doar că această decizie putea a fi luată mai devreme, deoarece până acum au suferit pagube esențiale.
„Oamenii cumpără două sau trei bucăți cu miile nu ia nimeni. Acum eu ies ca să vând puțin să-mi achit creditele. La noi mai este încă un factor avem mare problemă cu realizarea noi nu avem acces pe piață.Romînem în final doar cu aerul dar și acesta este deja cu plată.”
„La noi abia începe târgul pentru că am stat la Cărbunari și acolo mergea târgul mai slab. Aici însă trebuie să mulțumim că merge târgul normal.”
Olivia Cucoș, reporter: „ Prețurile sunt după bugetul fiecăruia. Costul unui fir de material săditor de roșii cum ar fi Inima Boului, Nasco sau Cherry variază de la 80 de bani până la 2 lei.”
„Am cumpărat roșii cu doi lei și aici că este cinci lei per fir am cumpărat de 10 lei. Prețurile la pensia și la viața noastră este cam greu.”
„Am cumpărat roșii și vânătă, vânăta am cumpărat-o la 7 lei firul iar roșiile la fel 7 lei firul.”
„Leușteanul este la 10 lei firul menta o dau cu 20 de lei iar roșiile cu 5 și cu 4 și cu 3lei depinde la noi răsadul e de foarte bună calitate la care prețul corespunde.”
Trebuie să știți – cum veți semăna semințele pentru răsaduri, la fel veți culege și roada. De aceea nu economisiți pe răsaduri.
„La ce preț vindeți materialul săditor?
”La preț de nimic îl vând. Pot să vă spun situația reală, ne-am întârziat cu materialul săditor cu două săptămâni. Oamenii au plantat prin semințe și nu a ieșit nimic. Am stat la Cărbunari și nu am putut realiza materialul săditor, mai ales că acolo nu este acces și este greu cu circuitul. Uitați-vă la mine castraveții deja cresc au floare și am deja castraveți acolo. Nu am ce face deja o să merg și o să îi pun în câmp. Să facem un calcul îl dai la 4 lei când numai ghiveciul este 50 de bani, substratul la 35 bani, semințele la 25 sau 30 de bani și deja e un leu până aici, plus la astea mai ai un leu când îl crești plus transportarea și mai achiți și piața. În rezultat câștig nu avem.”
Ardeiul se maturizează timp de 15-18 săptămâni, necesită o semănare timpurie a semințelor pentru răsaduri. De regulă, pentru a obține prima roada în iunie-iulie ar trebui să o sădim de pe acum.
„Materialul săditor variază la preț, la care semințele sunt mai scumpe la acela și prețul este mai mare. „Firul de ardei la ce preț ajunge? Firul de ardei costă de la 50 bani până la un leu. ”
După ce au aruncat grămezi întregi de răsaduri din cauza lipsei cumpărătorilor, comercianții din piața de pe strada Cărbunarilor din capitală s-au mutat în preajma Pieței Centrale. Poate aici se vor descurca mai bine.