Rapița, recoltată mai devreme cu trei săptămâni
Anul acesta, din cauza secetei, agricultorii din nordul țării au început recoltarea rapiței cu câteva săptămâni mai devreme, relatează tvn.md. În medie, recolta este de două tone și jumătate de semințe la hectar, scrie tvn.md.
Ion Moroi, din satul Ilenuța, raionul Fălești, cultivă rapiță de 15 ani. Deși recolta este mai mică decât în anii precedenți, fermierul spune că situația este, totuși, mai bună decât la alte culturi.
Ion Moroi, fermier, s. Ilenuța, r. Fălești: „Va fi în jur de două tone jumătate de rapiță la hectar, dar ce vreau să spun este mai mic ca anul trecut. Anul trecut noi am strâns o roadă de peste trei tone de rapiță. Dar și condițiile climaterice anul trecut au fost diferite. Suntem bucuroși că Domnul ne-a dat și măcar avem roadă, comparativ cu celelalte culturi. Sfecla, porumbul, floarea soarelui sunt compromise. Aici avem boabe, este roadă”.
Antreprenorul planifică să exporte jumătate din roada obținută. Acum, în sezonul de recoltare, un kilogram de semințe de rapiță costă 13 lei.
Ion Moroi, fermier, s. Ilenuța, r. Fălești: „Ne așteptam la un preț mai mare față de scumpirile din ultima vreme, motorina 33 de lei, fertilizanții s-au mărit cu 300% . Eu încă nu am calculat cheltuielile, dar ar fi două tone jumătate la hectar, ar fi un profit net foarte foarte mic, ceea ce nu ne dă posibilitatea să astupăm cheltuielile de la alte culturi”.
Fiind o cultură capricioasă, rapița se recoltează dimineața, sau seara târziu.
Ion Moroi, fermier, s. Ilenuța, r. Fălești: „Din cauza că la moment, dacă începi a lucra, uitați-vă ce se face, ea se scutură. Ca să nu fie pierderi, este foarte bine să se lucreze noaptea, pe răcoare. Dacă nu au fost minim 9 lucrări în acest câmp, de vreo 4 ori stropit cu ierbicide și insecticide, au cheltuieli enorme, ca să primim cantitatea de roadă prognozată”.
Cultivată în condiții optime, cu respectarea procesului tehnologic, rapița poate oferi o productivitate de peste 4,5 tone la hectar.