Rându-i rând și rându-i sfânt! Milionarii moldoveni, în rând după compensațiile la gaze

Curtea de Conturi a constatat în prezentarea auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Muncii încheiate la 31 decembrie 2022, o serie de nereguli la alocarea a circa 851 de milioane de lei, pentru a ajuta cetățenii la achitarea facturilor la gaze naturale, energie termică și electrică prin acordarea compensațiilor în lunile noiembrie şi decembrie 2022, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Curtea de Conturi: „Potrivit datelor acumulate în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” s-au înregistrat circa 763 de mii de cereri. La completarea cererii, solicitantul urma să declare veniturile obținute de către fiecare membru al gospodăriei casnice, estimate ca venit mediu lunar pe ultimele șase luni”.

Pentru a verifica integrarea și filtrele care funcționează în acest sistem informațional, auditorii au extras din sistem datele privind cetățenii care au declarat venituri în sumă de până la 6.000 de lei.

Respectiv, din totalul de circa 300.000 de persoane au fost selectate conform eșantionului de audit 30.000 de persoane, datele cărora au fost verificate și contrapuse cu datele din Sistemul Informațional al Serviciului Fiscal de Stat.

Auditorii au constatat că, potrivit datelor Fiscului, pe parcursul anului 2022, aceste persoane fizice au declarat venituri de 621 de milioane de lei, iar conform datelor declarate în Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea energetică” în baza cererii privind acordarea gradului de vulnerabilitate, veniturile au fost de 95 de milioane de lei, ceea ce constituie doar 15% din suma veniturilor totale acumulate.

Solicitanţii au declarat în mediu venituri de circa 6,5 ori mai mici pentru ca să beneficieze de compensaţii la plata gazelor naturale, energiei termică și electrice.

Verificarea de către audit a datelor din Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea energetică” pentru 38 de persoane fizice, care au obținut venituri semnificative în sumă de 29 de milioane de lei, a arătat că unele dintre ele, având venituri de peste două milioane de lei per persoană, au beneficiat de compensaţii ca persoane cu grad de vulnerabilitate energetică foarte ridicată.

În același timp, echipa de audit a Curţii de Conturi susţine că a fost în imposibilitatea de a se expune asupra cheltuielilor totale în sumă de 851 de milioane de lei, alocate pentru susţinerea populaţiei în perioada rece a anului.