Rămân cu licențele suspendate

Posturile TV interzise în Republica Moldova vor rămâne fără licență de emisie până când nu va fi clar cine sunt proprietarii fictivi ai acestora. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, care a reiterat angajamentul autorităților de a lupta cu dezinformarea și propaganda.  

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Posturile care dezinformează, care manipulează și au scopul de a promova o agendă inclusiv externă, vorbesc aici de influență inclusiv din exterior, care atentează la securitatea Republicii Moldova și promovează propagandă și dezinformează să nu aibă posibilitatea să polueze mințile cetățenilor noștri”.

Daniel Vodă susține că autoritățile statului urmăresc ca informațiile care ajung în spațiul public să fie prezentate corect și obiectiv. Consilierul lui Recean dă asigurări că Guvernul va interveni cu „acțiuni ferme”, pentru a diminua fluxul de „informații toxice, care dezinformează și care propagă falsuri”.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Ne îngrijim, la fel cum suntem în sezonul gripei și răcelilor. La fel cum ne îngrijim de sănătatea noastră în timpul unei epidemii, la fel trebuie să ne îngrijim și de sănătatea noastră mintală atunci când vine vorba de informația pe care o consumăm, or acestea creează realitățile în care trăim”.

Amintim că, la sfârșitul anului 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat activitatea posturilor TV Primul în Moldova, TV6, Orhei TV, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova până la anularea stării de urgență din țară. Ulterior, în octombrie 2023, la propunerea șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Mustață, CSE a suspendat temporar licența altor șase posturi de televiziune: Orizont TV, ITV, Prime, Publika, Canal 2 și Canal 3. La 29 decembrie 2023, cu o zi înainte ca starea de urgență să expire, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a impus sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale companiilor în gestiunea cărora se aflau 8 televiziuni cu licența suspendată pe perioada stării de urgență. Guvernul a anunțat atunci că toate companiile care activează în domeniul emisiilor de televiziune/serviciile audiovizuale vor trece o verificare a beneficiarilor săi efectivi. Mai exact, acești armează a fi verificați în ceea ce privește implicarea în activități de spălare ale banilor, infracțiuni grave sau deosebit de grave, acțiuni de corupție sau activități care afectează securitatea statului sau ordinea publică.