În perioada 2020-2021, în Republica Moldova, nu au fost înregistrate cazuri de rabie la oameni. Însă, aceasta nu înseamnă că trebuie evitate măsurile de protejare contra acesteia. Potrivit specialiștilor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, sursa principală de infecție în țara noastră, sunt vulpile. De asemenea, câinii fără stăpân pot răspândi boala, numărul acestora fiind în creștere în ultimii ani.
Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic. Datorită adresării precoce după asistență antirabică și primirii tratamentului curativ-profilactic, apariția rabiei la noi este anual prevenită la circa 200 de persoane.
Medicii recomandă ca în cazul contactului cu orice animal, soldat cu mușcături, zgârieturi, salivare a oricărei părți a corpului, să spălați rana cu săpun sub apă curgătoare. Totodată, prelucrați marginile rănii cu tinctură de iod și adresați-vă imediat după asistență medicală.
Un rol deosebit în activitățile de prevenire a acestei boli aparține populației, de aceea, trebuie să ține ți cont de mai multe recomandări.
- Câinii de pe lângă casă trebuie să fie legați.
- Vaccinarea lor anuală contra rabiei, este obligatorie. Aceasta poate întrerupe ciclul de transmitere a infecției;
- Consultaţi animalul suspect de boală la specialistul veterinar;
- Evitaţi prinsul animalelor sălbatice, de asemenea contactul cu cele fără stăpân;
- Țineți animalele de companie supravegheate și departe de cele sălbatice – fiecare stăpân e responsabil de sănătatea animalelor întreținute;
- Nu lăsați mâncare pentru animale de companie sau resturi de masă afară, unde acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân.
Pe data de 28 septembrie, este marcată anual Ziua mondială de luptă împotriva rabiei. În acest an, evenimentul se desfășoară cu genericul: „Rabia: o sănătate, zero decese”.