Tururi virtuale și în livezile din Transnistria

Iurie Diuța este unul dintre cei mai mari exportatori de mere din Transnistria. A plantat 65 de hectare de livezi și 12 hectare de pomușoare. Bărbatul şi-a creat o livadă conform standardelor europene, care permite vehiculelor mici să treacă printre rânduri şi să strângă mai uşor roada de pe copaci.

„În acest an, am lucrat foarte bine la culturile sâmburoase. Anul trecut au fost înghețuri, iar copacii s-au odihnit. Anul acesta am adunat peste 300 de tone de nectarine, peste 150 tone de caise, prune și le-am realizat cu succes în două luni. Acum strângem merele, nu putem, deocamdată, spune o cifră concretă, va fi o valoare constantă a roadei.” spune Iurie Diuță, producător agricol.

Până acum, producătorul a reuşit să recolteze o parte din fructe şi să le depoziteze în frigidere pentru export.

„Este o livadă super-intensivă, respectând o schemă de sădire specială, în conformitate cu anumite mărimi. Aceste mărimi, în Europa, sunt setate cu ajutorul unor mașinării speciale.”

spune producătorul.

Antreprenorul este unul dintre beneficiarii Platformei de dezvoltare a capacităților de export a producătorilor de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului, creată de Asociațiile „Moldova Fruct” și „Dnestrovski Fruct”, cu sprijinul Ambasadei Suediei și PNUD. În 2012, el a plantat şapte hectare de mere, după care și-a extins livezile. Agricultorul spune că a achiziţionat soiuri performante din Italia, Belgia şi Spania.

„În cadrul acestui proiect, avem oportunitatea de a dezvolta niște obiective concrete,  luând în considerație factorii care astăzi există, de exemplu, Covid-ul, care a marcat cererea de produse , dar și circulația oamenilor. Aici în gospodărie se pune în aplicație un tur virtual pentru importatorii străini.” Iurie Fală , director executiv MoldovaFruct

Datorită asociațiilor „Moldova Fruct” și „Dnestrovski Fruct”, agricultorul este în proces de elaborare a unui tur virtual pentru o promovare mai eficientă.