Sute de camioane, în mare parte, pline cu produse cerealiere, stau în rând câte 2-3 zile la punctul de trecere al frontierei Sculeni. Coada se întinde de la satul Gherman până la granița moldo-română. Șoferii se plâng de lipsa condițiilor de așteptare și cer autorităților să intervină de urgență, scrie nordnews.md
Igor Sava își așteaptă rândul deja de două zile, într-o coadă de TIR-uri care se întinde pe o lungime de peste 5 km.
„Asta-i viața. Deja al șaselea an conduc. În partea cealaltă, la Giurgiulești, au organizat, au făcut o parcare. Pui mașina la parcare și poți frumos să te odihnești. În primul rând nu este veceu. Unde să te duci, la porțile oamenilor? Trebuie să aștepți sau să fugi în pădure”, a povestit Igor Sava, șofer de camion.
Șoferii spun că în zilele cu vreme toridă, timpul de așteptare devine un chin, iar lipsa unui veceu public este cea mai mare problemă.
„Așa se lucrează. Sunt probleme tehnice, nu știu ce mai au acolo. De obicei nu era așa de complicat. Apă avem, mâncare avem, problema este cu igiena.”
„Duceți-vă la celălalt capăt și o să vedeți unde se termină coada! E la intrare în Gherman. Stau aici de luni seara, de la ora 16:00. Duceți-vă încolo și o să vedeți!”
„Cam în două zile trecem. Sper că până la noaptea asta să trecem, dacă va fi totul bine”, au adăugat șoferii.
Nemulțumiți sunt și locuitorii comunei Sculeni. Aceștia spun că nu mai au parte de un somn liniștit din cauza zgomotului provocat de camioane. Totodată, sătenii îi acuză pe șoferii de TIR că fac mizerie și împrăștie gunoaie sub gardurile gospodăriilor lor.
„Murdărie, pachete, ce doriți, nu au toalete. Omul nu e vinovat că nu sunt veceuri. Noaptea e gălăgie, mai ales dacă fereastra e deschisă.”
„Ne deranjează că sunt gălăgioși, se bat, aruncă totul pe jos. Pe trotuar sunt coji de răsărită, coji de portocale, suntem foarte indignați de ce fac ei. Să vină primăria să pună tomberon, să le facă curățenie. Uitați-vă ce se face pe această alee.”
„Din cauza refrigeratoarelor se cutremură casa. E problemă mare, e imposibil. Dimineața când vrei să te duci la lucru, nu poți, pentru că te blochează. Seara vine soția de la lucru, la fel, nu poate intra”, s-au plâns localnicii.
Cozile au crescut odată cu reconstrucția postului vamal, proces care va dura încă, cel puțin, jumătate de an.
„S-a mărit fluxul de camioane pe sensul de ieșire din țară. Acest fapt se întâmplă din cauza că postul vamal Sculeni lucrează la o capacitate de 50%. Colegii mei se stăruie din răsputeri să facă față acestui flux. În perioada estivală s-a mărit considerabil exportul de grâne și cereale. Deci, comparativ cu anul 2019-2020, atunci când se perfectau 80-90 de camioane în 24h, acum se perfectează în jur de 120-140 de camioane”, a declarat Maxim Toncoglaz, inspector principal la postul vamal Sculeni.
Colegii de la NordNews au încercat să ia legătura și cu autoritățile române pentru a le spune care este situația de cealaltă parte a hotarului, dar fără succes.
Primarul comunei Sculeni a menționat că, în colaborare cu Serviciul Vamal, autoritățile lucrează la un proiect privind construcția unei parcări inteligente în satul Gherman, lucru care ar facilita condițiile de așteptare. Parcarea ar urma să se întindă pe o suprafață de 14 hectare, iar construcția ei ar costa peste 7 milioane de dolari.
„Parcarea ar însemna crearea unui rând electronic, șoferul accesează un soft și se înregistrează. Acolo se indică data plecării, tipul de marfă, numărul camionului, multe alte detalii. Își primește rândul electronic, ajunge la Sculeni în parcare și își așteaptă rândul ca să fie chemat în vamă”, a menționat Vasile Casian, primarul comunei Sculeni.
Lucrările de reconstrucție la punctul de trecere al frontierei Sculeni au început acum un an. Pe teritoriul recent renovat au fost deschise șapte piste de control și tot atâtea urmează să fie inaugurate până la sfârșitul acestui an. În prima etapă au fost executate lucrări pe sensul de ieșire din țară, unde a fost construită și o platformă de scanare.
În cea de-a doua etapă sunt preconizate lucrări pe sensul de intrare. Iar pentru fluidizarea fluxului de călători, punctul vamal Sculeni va activa în regim revers.