Prunele rămase în stoc vor fi procesate

Aproape o mie de tone de prune din recolta anului trecut erau încă în depozitele fermierilor la mijlocul lunii ianuarie.

În prezent, produsele mai sunt disponibile în departamentele de fructe din supermarketurile locale.

Cu toate acestea, prețurile cu amănuntul și calitatea variază foarte mult, menționează experții Federației Agricultorilor din Moldova.

Astfel, prunele mici și moi de soiul „Stanley” se vinde cu 20 de lei kilogramul, iar cele de dimensiuni medii, soiul „Angelino”, poate costa între 40 și 47 de lei.

În același timp, prețul mic cu ridicata al prunelor de desert pentru rețelele locale de retail nu depășește15 lei per kilogram.

Cele de calitate joasă sunt achiziționate de comercianții cu amănuntul de câteva ori mai ieftin. În situația actuală, pomicultorii care au stocuri semnificative ale soiului Stanley preferă să le vândă cât mai curând posibil producătorilor de fructe uscate.

Anterior, EastFruit a informat că în 2020 prelucrarea prunelor în Moldova a scăzut considerabil. În același timp, producătorii locali de fructe uscate au clienți-cumpărători stabili în Uniunea Europeană și anul trecut și-au onorat cu dificultate contractele.

Ei au cumpărat fructe de dimensiuni mici și de formă nestandard, la un cost de circa patru lei.

Potrivit expertului FARM, Andrei Zbancă, depozitarea prunelor pentru o perioadă lungă de timp într-un frigider industrial nu reduce proprietățile lor tehnologice, ele devenind drept materie primă pentru producerea fructelor uscate.

Procesatorii vor fi interesați să colecteze în timpul iernii o anumită cantitate și, probabil, cu un preț ridicat, în comparație cu cel din toamnă.