Prunele moldovenești au ajuns în 14 țări ale UE
În pofida recoltelor mici de prune din acest an, producătorii și exportatorii moldoveni au profitat din plin de oportunitățile care s-au creat pe piața Uniunii Europene și au exportat fructe în 14 țări din 27 din UE, dar și pe piețele tradiționale: Rusia, Ucraina, Belarus, scrie agroexpert.md.
„În acest sector este evidentă o diversificare a pieței de comercializare. Cantitățile de prune exportate în țări ca Germania, Austria, Polonia s-au dublat comparativ cu anul precedent, paralel, s-au diminuat cantitățile comercializate pe piețele tradiționale. În primele 11 luni ale anului 2020, Moldova a exportat peste 54 de mii de tone de prune”, declară directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală.
Cooperarea în lanț, alinierea la standardele de marketing și inofensivitate sunt singurele soluții pentru a ne menține și consolida poziția pe piața UE.
Kurt Halder, comerciant din Germania și reprezentant al cooperativei de marketing Nordbaden, spune că a descoperit acum doi ani Moldova în calitate de potențial furnizor de prune pentru piața germană.
Pe parcursul anului 2020, cantitățile livrate către Germania s-au majorat esențial.
Cooperativa germană a achiziționat în total 1400 de tone de prune moldovenești.
Totodată, comerciantul menționează și despre provocările întâmpinate în relațiile cu exportatorii noștri.
„Vorbim, în primul rând, despre fructele duble, fermitate, fructele murdare, mărime, greutate, ambalaj și reziduuri. Fructele duble nu sunt procurate de clienții noștri, sunt neconforme și trebuie să fie sortate manual înainte de livrare. La capitolul mărime, clienții noștri nu acceptă fructe mai mici de 30 mm. Din păcate, în acest sezon, am avut mai multe livrări care nu au respectat aceste cerințe. O altă problemă a fost livrarea prunelor în lădițe cu greutate diferită, deși noi solicităm livrarea în lădițe de 5 kg. Aceasta a presupus un efort în plus și costuri adiționale din partea noastră pentru reambalarea fructelor. Reziduurile de pesticide în fructe este una dintre cele mai mari probleme”, subliniază Kurt Halder.
Sunt atenționate cerințele din partea cumpărătorului german:
- Maximum patru substanțe active;
- Lipsa substanțelor active toxice pentru albine;
- Dacă se găsesc substanțe active nepermise, mărfurile trebuie interzise pentru comercializare sau retrase din rețelele de supermarketuri.
Kurt Halder menționează despre gustul deosebit al prunelor din Moldova și despre calitatea înaltă. El recomandă producătorilor să se orienteze la plantarea soiurilor noi precum Elena, Presenta, Top five, pentru a asigura transportări în cantități mari începând cu luna august.
Cumpărătorul a subliniat și despre interesul mare față de prunele ecologice.
În total, în 2019, Republica Moldova a exportat în Germania 2600 de tone de prune.
Din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, în 2020, s-au produs estimativ 65 de mii de tone, comparativ cu 110 mii tone anul precedent.