Prune japoneze, piersici italieni și vișine grecești, la Căușeni

Cu tradiții vechi în creșterea materialului săditor pentru livezi, locuitorii satului Zaim, din raionul Căușeni afirmă că anul curent au produs material săditor calitativ și că pot garanta cea mai înaltă calitate. În cele 33 de gospodării sătești în care se produc puieți de cireșe, caise, piersici, mere, pere, prune și cele mai inedite feluri de material săditor licențiat. Procesul de cultivare, altoire și comercializare a puieților este în toi, scrie studio-l.online.

Black beauty, royal, I speech, Angelino, rocket, frisco, lady cot, pin cot, țunami și big top, nu sunt doar niște simple denumiri în limba engleză, dar sunt soiuri de vișini, cireși, caiși, piersici și prune crescute în pepiniera lui Sergiu Cernat din satul Zaim, Căușeni.

Cu o experință de peste 20 de ani în producerea puieților de pomi fructiferi, în fiecare primăvară pomicultorul scoate pe piață tot felul de soiuri inedite, care până nu demult puteau fi găsite doar în Grecia și Italia. Datorită profesionalismului și dedicației celor de aici, Sergiu Cernat a reușit să se impună cu un nivel ridicat al calității materialului săditor, ajungând să producă anual peste 70 de mii de puieți pomi fructiferi.

În fiecare an, bărbatul scoate pe piață în jur de 70 de mii de puieți de pomi fructiferi, iar soiurile certificate în Moldova, sunt tot mai deocheate de la un an la altul. Producerea materialului săditor este o afacere total diferită faţă de cea a plantaţiilor de producţie, spune fermierul care afirmă că dezvoltarea unei pepiniere este un proces complicat, care necesită mai multe resurse financiare, precum şi cunoştinţe în tehnologia de producere. Ca şi în cazul plantaţiilor există riscuri legate de îngrijire, de pregătirea solului, de luptă cu dăunătorii, de irigare.

Înainte de a le scoate pe piaţă, gospodarul spune că plantează pomii în grădină şi îi testează la condiţiile meteorologice de la noi, iar mai apoi dacă fructele sunt calitative şi pomul rezistent prin altoi, produce material săditor şi pentru vânzare. Puieţii ajung prin toată Moldova, livezi întregi de mere, piersici, caise şi cireşe înfloresc de la nord la sud din acest material săditor.

De câțiva ani, pomicultorul produce în pepinieră și arbuști decorativi, tot felul de tui aurii, brazi albaștri, tei și mesteacăni. În pieţele din Căuşeni, astăzi putem cumpăra un puiet de pom fructifer, soiuri noi la un preț ce variază între 25-50 de lei.