Protestele generează soluții?

În cadrul ședinței de lucru pentru redresarea situaţiei în agirucltură au fost identificate soluții pentru trei probleme importante pentru fermierii afectați de secetă și grindină, declară vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari:

  1. Lipsa finanțării:

S-a discutat despre simplificarea subvenționării creditelor și anume să fie eliminată condiția prezentării certificatului care atestă lipsa datoriilor față de bugetul de stat. Totodată, s-a propus mărirea compensațiilor pentru agricultorii afectați, vorbim de prima grupă – grâu, orz, rapiță. Oficialul insistă la cel puțin 500 mln de lei.

„Am arătat și de unde putem să luăm acești bani. Premierul și ministrul Finanțelor a avut altă părere; grupul de lucru, cu toate divergențele noastre, solicită identificarea surselor pentru majorarea compensațiilor”, a precizat deputatul.

  1. Reeșalonarea creditelor față de creditori privați

Grupul de lucru a ajuns la concluzia că este necesar de adoptat legea specială privind reeșalonarea datoriei agricultorilor cel puțin pentru 12 luni față de băncile comerciale și organizațiile nebancare. Totodată, acesta a menționat că nu s-a ajuns la un consens cu furnizorii de inputuri: tehnică, motorină, semințe și urmează să se caute soluții în continuare.

  1. Problema impozitelor

”Propunerea grupului de lucru este ca agricultorii care au fost afectați să fie scutiți, cred că tot vorbim de un an, de achitarea taxelor contribuțiilor aferente salariilor prin rambursarea TVA, care este în contul acestor întreprinderi. Adică impozitele și taxe vor fi calculate, dar achitate din buget din banii cu care statul este dator agricultorilor la TVA”, a explicat deputatul.

La rândul său, deputatul Nicolae Ciubuc a menționat că declararea situaţiei de urgenţă în agricultură, aşa cum insistă femierii, este inutilă. Asta pentru că grupul de lucru pentru redresarea situaţiei în agirucltură, pe platforma parlamentară, ar fi găsit deja soluţii pentru agricultori, precum: reeşalonarea datoriilor, majorarea fondului de susţinere a agricultorilor cu 200 de milioane de lei, modificarea regulamentului de subvenţionare astfel încât subvenţiile să fie direcţionate direct băncilor şi altele.

„În condiţiile în care vom veni cu proiectul de restructurare a datoriilor faţă de bănci, cu activităţi de reeşalonare a creditelor tehnice, măsuri pentru susţinerea agricultorilor prin intermediul fondului de subvenţionare, decade necesitatea instituirii stării de urgenţă”, declară deputatul.

Grupul de lucru a avut întâlniri cu ministrul Agriculturii, Finanțelor, reprezentanții băncii naționale, premierului, furnizorii de inputuri, și că urmează să se întâlnească și mâine pentru discuții.