Protestele agricultorilor, puse pe pauză

Protestele agricultorilor au fost suspendate, dar nu au luat sfârșit. Cel puțin la acesta concluzie s-a ajuns după ce mai multe revendicări ale fermierilor au fost aprobate astăzi într-o comise la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, între toate părțile implicate, inclusiv cu reprezentații băncilor.

Astfel, s-a aprobat un produs. Agricultorii vor putea să beneficieze de credite cu garanții de stat de până la 1,6 milioane de lei. Pentru anul 2024, perioada creditului este de până 60 de luni, urmând ca pentru anii viitori să fie ajustată la 36 de luni. De asemenea, perioada de garanție pentru anul 2024 este stabilită de până la 18 luni, cu o reducere ulterioară la 12 luni

Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „A intrat în vigoare primul produs, cel de 500 de mii, care va ajuta agricultorii să beneficieze de un suport din partea statului, pentru că vorbim de o garantare de 90%. Al doilea va fi un produs nou, în setul de produse ale ODA. Am discutat astăzi cu băncile. Băncile au spus că este un produs foarte bine venit. Este un procent de 80% garantat din partea statului și acolo s-a venit cu un sistem inovativ, adică practic, dacă vorbim de 2 mil, 80% ar însemna 1.8 mil. Adică, aceste de 1,6 mil, agricultorul ar putea să ia un credit și mai mare de 5 milioane, însă ODA va garanta 1,6 mil.”

Bolea a mai spus că toate lucrurile au fost puse pe hârtie. Acum ODA, până pe data de 15 martie îl va pune în aplicare și în data de 15 martie va fi accesibil pentru agricultorii mici și mijlocii.

Cât ține de restituirea TVA-ului, agricultorii spun că reprezentanții Ministerului Finanțelor au dat din umeri, însă Vladimir Bolea a declarat că fermierii vor putea să își ramburseze TVA-ul pentru 2023, asta după ce termenul anterior a fost extins cu 1 an de zile.

Sergiu Stefanco, agricultor : „Iată noi, agricultorii acum la moment, tot ce intră marfă pentru agricultori, începând de la semințe, ierbicide, motorină, piese de schimb, sunt taxate la vamă. Adică noi, efectiv credităm statul. Și iată când am pus întrebare către Ministerul Finanțelor și Inspectoral Fiscal, ca nu vorbim de datoria veche, ca să o pune restitui, au dat din umeri. Pentru că înțeleg că nu se ajung bani în bugetul statului.”

Ministrul Bolea a mai vorbit și despre revendicarea agricultorilor, care au cerut alocări de compensații în formă de plăți directe pentru fiecare hectar de porumb și floarea soarelui cultivate în 2023. Din păcate, această solicitare nu a fost aprobată de către comisie.

Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Noi mergem pe dimensiunea creditărilor și garantărilor din partea statului. Sunt niște instrumente economice foarte bune și în premieră folosite pentru agricultorii din Moldova. ”

Ion Plămădeală, președinte al Consiliului de Administrare – Forța Fermierilor: „Deci  una  din  cerințe  care  noi  am  vorbit  de  compensări,  compensări  la  suprafața  de  teren,  adică  în  legătură cu  pierderile  de  anul  trecut  de  la  diferența de preț.  Deci  a  rămas  întrebarea  deschisă. Am  avut  discuție  pe  problema  respectivă.  Ministerul  de  Finanțe a spus că nu au surse și nu au răspuns. Variantele care noi le-am propus de credit, de fonduri externi, rămân la nivel de discuții.”

Agricultorii spun că vor reveni la proteste dacă aceste promisiuni de azi nu vor fi respectate. Acest subiect urmează să fie discutat și astăzi în cadrul emisiunii „Concluzii Politice” de la Agro TV Moldova, între Iurie Păsat, vicepreședintele Comisiei Parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, și Sergiu Stefanco, membru al Forței Fermierilor.