Protestele agricultorilor în PMAN continuă. Fermierii așteaptă rezultate

Timp de o săptămână, zi de zi, fermierii au sperat și au crezut în cuvântul autorităților, precum că criza din agricultură, va fi atenuată, iar promisiunile făcute anterior de aceștia vor fi realizate.

În același timp, unii agricultorii sunt de o altă părere și mizează pe faptul că, într-un final, autoritățile vor lua atitudine și vor veni cu un răspuns concret la solicitările producătorilor.

Reporter : ”Ce va determinat să ieșiți în continuare la protest?”

Alexandr Slusari, director executiv, Asociația Forța Fermierilor:“Dar noi parcă nici nu ne-am întors acasă. Noi suntem aici începând cu săptămâna trecută. Iată azi se împlinește o săptămână exact, de când noi stăm aici. Agricultorii nu fac acest lucru de dragul protestului. Credeți-mă că asta nu e o plăcere. Problema este că am fost ignorați, neglijați, nimeni un a vrut să discute cu noi despre compensații. Nu este bine, din punctual meu de vedere. Clar că mai bine târziu decât niciodată. ”

Reporter: ”Credeți, există o cale rezonabilă prin care să se ajungă la un numitor comun?”

“Noi l-am ascultat pe domnul Ministru, nu vreau să spun că toți agricultorii au încrederea, după multe promisiuni pe care dânsul le-a spus și nu au fost realizate, dar nu avem încotro. Dânsul a spus că o să încerce până la cinci să vină cu un rezultat, și o să vină tot aici în piață.”

Reporter: ”Care sunt următorii pași în cazul în care autoritățile nu vor reacționa?”

“Dacă după tot ce a spus domnul ministru, la final o să avem o amăgeală, eu cred că reacția acestor fermieri va fi una dură.”

Reporter: ”Îmi puteți spune pentru final, care sunt stările agricultorilor în urma acestor proteste și în tot acest timp?”

“Starea este tensionată. Agricultorii sunt revoltați. Nu înțeleg de ce s-a pierdut atâta timp. De ce acest lucru un era posibil de făcut toamna, când noi ne-am adresat către UE. De ce am ajuns la această situație? Cât fermierii să se ocupe cu secerișul, stau aici în soare. Starea și dispoziția fermierilor este una revoltătoare.”

Și Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a ieșit în PMAN pentru a vorbi și a programa, ulterior, o următoare întâlnire, în care se va discuta concret despre sumele care urmează a fi oferite și deciziile finale.

Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare:“Până la război exportam în 24 de țări cerealele noastre, dar după război, noi exportăm numai în 14. În Turcia un se exportă deloc. Noi am dublat cantitățile exportate în România, dar în schimb s-au prăbușit prețurile. Eu înțeleg că calculele pe care voi le demonstrați și le spuneți în materia de prețuri de cost, sunt adevărate. Din acest considerent, noi facem toate eforturile și la orele cinci o să vă spunem care sunt sumele de bani și care vor fi schemele, spre care noi vom merge. Noi ne-am interesat din toate părțile, am comandat ajutor pe diferite dimensiuni. Și la Bruxelles a trebuit să pregătim lămurirea și argumentarea economică, pentru că fără argumentarea economică nu te ascultă nimeni și nu te aude nimeni. Evident că lucrurile nu stau bine, că situația este una complicată și gravă pentru agricultorii din Republica Moldova, drept fapt, noi suntem implicați în proces.”

Din momentul în care agricultorii au ieșit la proteste, înseamnă că există o problemă reală, de altfel, nu și-ar pierde timpul atâtea zile în piață. “Vă dați seama, că recoltăm ceea ce avem, dar situația pentru agricultori este foarte și foarte grea.”, spune Ion Plămădeală, președinte al Consiliului de Administrate, „Forța Fermierilor”

Ion Plămădeală, președinte al Consiliului de Administrate, „Forța Fermierilor”: “Suntem în așteptarea răspunsului domnului Ministru, împreună cu Ministerul Finanțelor, care va fi anunțat în fața la toți agricultorii, despre ce sumă merge vorba și punctual o să stabilim modalitatea de redistribuire a acestor bani. Noi suntem siguri că nu va fi suma toată, fiind că situația într-adevăr este gravă. Vă dați seama, că recoltăm ceea ce avem, dar situația pentru agricultori este foarte și foarte grea. 700 mln vor fi suficienți, ca să fie câte trei mii de lei per hectar, pentru gospodăriile mici și mijlocii. Asta va fi suficient după calculele noastre. Din acest motiv, noi am propus ca să fie treptat, adică etapizat, prima tranșă și a doua tranșă. Sincer vrem să vă spunem, noi nu vrem să facem deranjament populației, noi nu vrem să deranjăm oamenii simpli care și ei duc o viață destul de grea, în rând cu noi…  agricultorii. ”

La data de 19 iunie, curent, agricultorii au început un protest în PMAN, iar până atunci au protestat și blocat traseele naționale.