Proteste: revindicările fermierilor, aceleași la nord și la sud

Pe data de 20 septembrie, agricultorii din aproximativ 20 de raioane au ieșit la protest cu tehnica agricolă. Între timp ce echipa AGRO TV a mediatizat protestele din Sudul țării, colegii de la NordNews au mers la Nord. Deși agricultorii sunt din diferite regiuni, revendicările sunt aceleași. Fermierii cer prețuri mai mici la carburanți și instituirea stării de urgență în agricultură. Aceștia spun că au investit milioane de lei în domeniu, dar cheltuielile mari și recolta scăzută i-au adus în prag de faliment.

Eugen Gogu, administrator gospodărie agricolă, r. Sîngerei: „La recolta pe care am avut-o, prețurile care sunt, imputurile cu valorile lor exorbitante, ne duc sigur spre faliment.”

„Pierderile sunt mari, porumb nu avem deloc, grâu am strâns doar o tonă la hectar. Floarea-soarelui acum este recoltată, dar va fi tot până la o tonă. Am investit 2,3 milioane de lei de toamna trecută și până acum. Nu știu dacă îmi voi recupera investițiile”, a spus un fermier.

Revendicările protestatarilor rămân aceleași: amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților, acordarea facilităților fiscale și adresarea către partenerii externi pentru identificarea banilor în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.

Nicolae Vrednic, fermier, s. Cubolta, r. Sîngerei: Avem multe credite mari. Am 100 de hectare, iar pierderile sunt de cel puțin 500 de mii de lei.”

„Producția noastră e ieftină, dar restul e scump. Noi muncim pentru bănuți. Motorina este scumpă, piesele la fel”, a spus un alt agricultor.

Alexandru Lisnic, tractorist: „Motorina s-a scumpit, piesele de schimb s-au scumpit și nu avem cu ce lucra. Floarea-sorelui stă în câmp, nu avem cu ce să arăm. Nu avem motorină. Ce să facem?”

Protestul organizat de Forța Fermierilor a ajuns în 15 regiuni din țară. Potrivit asociației, seceta severă din acest an a compromis în proporție de 80-90% recolta de porumb și în proporție de 60-70% recolta de floarea-soarelui și sfeclă de zahăr.

Iar fără ajutor din partea statului fermierii mici și mijlocii riscă să falimenteze.

Președintele Raionului Sîngerei a venit să asculte păsul protestatarilor. Grigore Corcodel crede că o soluție pentru fermieri este instituirea stării de urgență în agricultură.

Grigore Corcodel, președinte, r. Sîngerei: „Odată cu introducerea stării de urgență în agricultură, omul pleacă la banca de unde a împrumutat bani, pleacă la agentul economic de unde a luat îngrășăminte, semințe, prezintă ceritificatul și i se amână plățile care urmează să le achite în această toamnă. Agricultorii vor să achite, dar nu au de unde.”

Și fermierii din raionul Briceni au iești la protest. Aceștia au scris că au nevoie de ajutor și că statul nu poate fi indiferent de problemele lor.

Pentru anul 2022, statul a alocat 1,7 miliarde de lei pentru subvenționarea fermierilor. Însă, jumătate din acești bani vor fi folosiți pentru stingerea datoriilor din anul 2021.