Proteste masive în toată țara, anunță fermierii în caz de nu vor fi auziți
Seceta severă a compromis în proporții de până 90 la sută recolta de porumb și în proporții de circa 50 la sută roada de floarea soarelui și a sfeclei de zahăr în acest an.
Totodată, și interdicția la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă a lovit dur în cele mai intensive subramuri ale agriculturii, cum ar fi pomicultura și viticultura.
Nemulțumiți de faptul că statul nu intervine pentru a ajuta fermierii, membrii Asociației Forța Fermierilor, au organizat o conferință de presă cu genericul „Criza financiară enormă a ramurii agricole și riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii.”, unde au încercat să tragă un semnal de alarmă pentru a salva sectorul.
Alexandru Slusari, director executiv al Asociației Forța Fermierilor: „Ramura care asigură jumătate din exporturi, 35 la sută din locurile de muncă, 28 la sută contribuția din PIB, la moment este extrem de capitalizată. În premieră, agricultura intră în anul nou doar cu 300 de milioane de lei, bani pentru subvenționare. Fără lege cu privire la subvenționare, fără regulament, fără legislația necesară, practic fără bani. Din punctul nostru de vedere, este inaccesibil acest lucru , asemenea abordare. Vrem să atragem atenția la situația din sector la faptul că, suntem decapitalizați și cerem intervenția statului.”
Ion Plămădeală, președinte, Consiliul de Administrare, Forța Fermierilor: „Sunt un complex întreg de crize energetice, politice. Venim cu câteva propuneri către guvernare, care pot fi implementate și salva sectorul agroindustrial. O măsură deosebită este majorarea fondului de subvenționare, fiindcă este catastrofal și greu de explicat. Să ne adresăm către partenerii externi, în particular către partenerii din România, să ne ajute financiar, sau sub formă de motorină.”
Sergiu Stefanco, agricultor, r. Căușeni: „Noi sperăm foarte mult că vom fi auziți, dar experiența ne arată că până nu punem piciorul în prag cum a fost în anul 2020, nu putem obține absolut nimic. Începând din luna iulie-august, batem la ușile autorităților. Constat spre marele meu regret faptul că, nu s-a făcut absolut nimic pentru a diminua consecințele secetei, consecințele impactului negativ a războiului din Ucraina care, ne-a afectat direct.”
Reprezentanții Asociației afirmă că, guvernarea nu conștientizează gravitatea situației în sectorul agrar și riscul de faliment a mai multor fermierii mici și mijlocii din zonele rurale, ceea ce ar genera pierderea a zeci de mii de locuri de muncă și accelerarea migrației.
Sergiu Stefanco, agricultor, r. Căușeni: „Ne-au lăsat singuri în fața problemelor. De câte ori am insistat la o întâlnire cu doamna Gavrilița și nu a dat curs invitației. Domnul ministru al Agriculturii ne face promisiuni de fiecare dată, până la urmă am constatat faptul că nici cu băncile până la capăt nu s-a rezolvat, cu Banca Națională în general nu s-a discutat.”
Forța Fermierilor face un apel la solidaritate pentru toate asociațiile agricole și propune, în cazul ignorării revendicărilor, organizarea unui protest masiv în toata țara.
Alexandru Slusari, director executiv al Asociației Forța Fermierilor: „Noi vom face un apel către toate organizațiile agricole. Un apel de solidaritate și dacă nu vom fi auziți, vom propune organizarea unor proteste masive.”
Reieșind din cele expuse, Consiliul Asociației Forța Fermierilor, cere guvernării ca până la 15 februarie 2023, să se adreseze către UE în vederea accesării fondurilor europene pentru sectorul agrar, care să fie disponibile începând cu anul 2023.
De asemenea, să majoreze Fondul Național pentru Dezvoltare a Agriculturii până la cel puțin 3 miliarde de lei.