Grevele declanșate de cel mai mare sindicat din Grecia au blocat miercuri feriboturile și serviciile de transport public din Atena și din alte părți. Confederația Generală a Muncii a condus grevele pentru a face presiuni în vederea restabilirii drepturilor de negociere colectivă, care au fost eliminate acum zece ani, în timpul unei crize financiare severe. Câteva mii de protestatari au participat la o demonstrație în centrul Atenei, care s-a încheiat în mod pașnic. Șoferii care livrează mâncare și lucrătorii din parcurile publice s-au alăturat, de asemenea, grevei și protestelor, iar șoferii au mers pe motociclete și au afișat rachete fumigene roșii în fața Parlamentului.
CHRISTOS GOGONIS, șeful sindicatului șoferilor de la livrări de alimente: „Noi, lucrătorii din domeniul alimentar, știm pe propria piele ce înseamnă intensificarea condițiilor de muncă, ce înseamnă ca salariul tău lunar să nu reziste dincolo de primele două săptămâni ale lunii, ce înseamnă accidentele de muncă. Destul este destul. Ne luăm viața în propriile mâini. În calitate de lucrători, vrem să ne putem asigura un trai pentru a trăi în 2024.”
MARILENA, protestatară: „Protestăm cu toții pentru a avea condiții de muncă mai bune. În primul rând, creșteri salariale. Dar nu numai. Protestăm pentru a avea contracte colective de muncă. Ca să putem avea cu toții condiții mai bune.”
Grevele de 24 de ore au ținut feriboturile în porturi și au perturbat alte servicii publice, lăsând unele spitale de stat să funcționeze cu personal de urgență. Serviciile feroviare naționale au fost, de asemenea, întrerupte, dar zborurile pe aeroporturile grecești nu au fost afectate.
EVANGELOS ANTONAROS, candidat la Parlamentul European: „Ne aflăm astăzi aici pentru a protesta împotriva politicilor restrictive ale actualului guvern, împotriva reducerilor de pensii și salarii, împotriva eforturilor de privatizare a sistemului public de sănătate al țării. Nu ne vom opri aici. Vom face tot ce ne stă în putință, în limita posibilităților noastre, pentru a inversa aceste evoluții foarte neplăcute.”
Grecia a revenit la o creștere economică robustă și la un rating al obligațiunilor suverane cu grad de investiție, după o serie de planuri de salvare internaționale și o recesiune severă în timpul crizei din perioada 2010-18. Însă sindicatele susțin că multe drepturi ale lucrătorilor eliminate ca măsură temporară în timpul perioadei de salvare nu au fost restabilite. De la criză, salariul minim din Grecia este stabilit de guvern și nu prin negocieri între sindicate și angajatori. Negocierea colectivă și dreptul la grevă sunt protejate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, însă asociațiile sindicale din Europa spun că amploarea acordurilor salariale încheiate între mai mulți angajatori a fost limitată în Grecia și în alte state membre afectate de criza financiară. Poliția a declarat că aproximativ 4.000 de protestatari s-au alăturat miercuri unui miting în cel de-al doilea oraș ca mărime din Grecia, Salonic.