Dosarul „7 aprilie” referitor la protestele violente de acum 13 ani din Chișinău, nu este finalizat nici până astăzi. Protestele pașnice ale tinerilor au fost deturnate în 2009 și transformate în violențe. Deși, a trecut mai bine de un deceniu de la acele evenimente în urma cărora zeci de tineri au fost bătuți și maltratați, acum, puțini sunt cei care cred că adevărul va mai ieși vreodată la iveală.
Tinerii protestau pașnic scandând slogane anticomuniste și fluturând drapele cu însemnele Uniunii Europene, dovadă că-și doreau o guvernare europeană și democratică.
Octavian Țîcu, istoric, deputat: „Eu cred că probabil a fost manipulată și folosită energia acestui protest într-o direcție care a convenit anumitor partide politice. Desigur că cei care au pătimit cel mai mult de la dezmățul reacționar a regimului Voronin au fost tinerii. Ei au fost cei arestați, bătuți, căutați prin cămine, cantine, biblioteci, au fost ridicați mulți copii.”
Pe lângă tinerii care au protestat pașnic, au fost și persoane care aveau roluri de provocatori. Aceștia instigau la violențe, aruncând cu bolovani și incendiind clădirea Parlamentului și a Președinției.
Nicolae Negru, analist politic: „Pe de o parte tinerii s-au revoltat în mod justificat, iar pe de altă parte, niște forțe obscure s-au folosit de acest entuziasm și revoltă a tinerilor. Au recurs la acțiuni provocatoare, la distrugeri, în urma cărora au distrus clădirea Președinției și a parlamentului. Au murit persoane, poliția s-a răzbunat pe mulți dintre participanții care au crezut ei că nu se supun ordinelor.”
Chiar dacă au trecut 13 ani și pe la cârma statului s-au perindat tot felul de partide, se pare că nimeni nu este interesat să facă lumină în dosarul 7 aprilie.
În opinia istoricului Octavian Țîcu, regimul aflat la putere în 2009 se face vinovat de toate violențele și torturile.
Octavian Țîcu, istoric, deputat: „Grosul responsabilității pentru aceste proteste îl poartă regimul Voronin, care până la ora actuală rămâne nepedepsit și fără responsabilitate pentru acțiunile care au fost întreprinse. S-a încercat vehicularea ideii că ar fi fost implicați agenți de peste Nistru, sau Serviciile Secrete Române. De fapt, regimul Voronin a mers pe ideea faptului că România ar fi fost responsabilă de organizarea acestor proteste, ceea ce s-a dovedit a fi o făcătură specifică regimului de miliționer a lui Voronin.”
Analistul politic Nicolae Negru, este de părere că cei din opoziție ajunși la putere după 2009, aveau alte interese ascunse, din acest motiv nu s-a aflat nimic nici până astăzi.
„Cei care au venit după comuniști, spuneau că vor depune toate eforturile, vor pune în mișcare procuratura și poliția ca să scoată la iveală adevărul. Dar erau niște declarații demagogice, alte interese îi preocupau și nu s-a clarificat aproape nimic.
Mulți sunt de părere că provocările violente au fost organizate de regimul comunist aflat în fruntea țării în acea perioadă.
Ce cunoașteți despre protestele din 7 aprilie 2009? Am participat și eu. A fost organizat spontan de către tineret, dar după părerea mea agresiunile au fost organizate de către conducerea de atunci. A fost vizibil cum câteva persoane au luat Parlamentul și Președinția, eu chiar acolo am fost și am văzut.
„A fost un haos total, unde au fost implicați mulți tineri și cred că nu trebuia să fie agresivitate, violență, și din cauza acelui eveniment am ajuns unde suntem la moment.”
Deși au trecut 13 ani nu exista un răspuns la întrebarea cine este responsabil pentru degenerarea protestelor pașnice.
Cine se face vinovat de violențele, care s-au soldat cu moartea tânărului Valeriu Boboc, cine a ordonat maltratarea a zeci de participanți și distrugerea sediilor Parlamentului si al Președinției.
Date oficiale, deocamdată nu cunoaștem. Între timp, unii funcționari vizați în anchete penale își păstrează fotoliile sau chiar s-au bucurat de avansări.