Protest în centrul Chișinăului: fermierii cer rezolvarea urgentă a problemelor din agricultură

„Iubim acest pământ. Să luptăm pentru el este datoria noastră”, acesta este sloganul fermierilor din Asociația „Forța Fermierilor” care protestează astăzi la Chișinău. Zeci de fermieri revoltați au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale, cerând Guvernului rezolvarea urgentă a problemelor din agricultură. Ei consideră că nu cer imposibilul și sunt hotărâți să-și apere cauza până la capăt. Ce se află în spatele acestui protest și care este viitorul agriculturii în Republica Moldova? 

IGOR CUJBA, antreprenor:

Odată cu venirea noului ministru, nu s-a schimbat nimic – aceasta este realitatea. Noi, fermierii, suntem mulți și a venit timpul să intrăm noi înșine în Guvern pentru a purta un dialog. De ce suntem tratați ca niște sclavi? Ei sunt stăpânii noștri? În țara noastră nu există nimic: nici medicină, nici drumuri, nici educație, nici viitor. Dacă vom tăcea și ne vom comporta în continuare ca niște sclavi, nimic nu se va schimba.

 

Agricultura, care hrănește Moldova, se află în umbra jocurilor politice, susțin protestatarii. Gazele se scumpesc – iar odată cu ele, crește prețul la toate: combustibil, îngrășăminte, transport.

ION BULGAC, fermier din Ungheni:

Am făcut primul pas ca să fim auziți. Trebuie să inițiem un dialog. Ei sunt angajații noștri, trăiesc pe banii noștri. În loc să muncească pentru noi, stau în birouri călduroase, beau cafea, în timp ce oamenii trudesc. Trebuie să fim mai mulți și să ne unim. Doar așa vom reuși să obținem schimbări.

 

Fermierii se tem, pe bună dreptate, că problemele din agricultură sunt o bombă cu ceas pentru întreaga economie.

Care sunt revendicările fermierilor?

1) Adoptarea urgentă a unui proiect de lege pentru sprijinirea fermierilor.
2) Prelungirea termenelor de licențiere a importului de cereale până la sfârșitul anului 2025.
3) Achitarea datoriilor la subvențiile pentru anul 2023 și returnarea accizelor pentru 2024.
4) Mecanisme reale de sprijin pentru agricultori – de la credite până la refinanțare.

DANIEL LEAHU, fermier din Drochia:

În fiecare zi primim semnale despre cât de gravă este situația în țară. Problemele sunt multe și rămân nerezolvate. Îmi pare rău că trebuie să ieșim în stradă pentru a fi auziți. Dar, se pare, nu există altă cale. Vom ieși din nou și din nou până când cineva va rezolva problemele noastre. Realitatea este că guvernul refuză să colaboreze. Trebuie să lucreze pentru noi, nu noi pentru ei.

Am așteptat șase luni! – spun protestatarii. Promisiunile miniștrilor făcute în timpul alegerilor s-au dovedit a fi vorbe goale. Acum, fermierii au venit să-și reamintească existența. Ce se va întâmpla dacă autoritățile vor ignora protestele? Asociația declară direct: acesta nu este ultimul protest. Amenințarea unor demonstrații în masă și chiar cererea de demisie a guvernului nu mai este o ipoteză, ci un scenariu real.

În fața fermierilor a ieșit ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga. Ea a declarat că este recent numită în funcție și are nevoie de timp pentru a se familiariza cu problemele din agricultură.

Potrivit liderului Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Brânză, ministra Agriculturii a fost de acord să poarte negocieri, dar abia peste 3 ore.  Totodată, Ludmila Catlabuga a cerut fermierilor să delege doi reprezentanți

ai agricultorilor pentru negocieri.

„Guvernul a demonstrat încă o dată că fermierii nu sunt necesari autorităților”, a concluzionat dezamăgit Alexandru Brânză.

Citiți mai mult:

Atenție la cumpărături! Cum să reduci risipa alimentară în perioada sărbătorilor

Citricele, simbol al sărbătorilor de iarnă. Cum să le consumi?

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.