Protest în centrul capitalei organizat de fermierii nemulțumiți de deciziile autorităților

Timp de două zile, fermierii și-au scos tehnica agricolă pe drumurile din mai mule raioane. Acum, aceștia protestează chiar în fața Președenției. Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor declară că solicitările lor au fost neglijate.

Potrivit fermierului Dînga Andrei, cei 100 milioane de lei oferiți de Ministerul Agriculturii nu sunt suficienți pentru a acoperi pagubele fermierilor provocate de secetă.

DÎNGA ANDREI, fermier din Ștefan-Vodă: ,,La o țară adică dacă împarți la sudul Moldovei asta practice nu vine nimic nici un ajutor, nu sunt bani care poate să acopere sau să resolve o problemă. Noi în trecut dacă vă aduceți aminte în anii 2020 au fost ajutoare în 2022 atunci erau mult mai consistente, erau la valorile acelea, noi nu mai luăm în considerație inflația care s-a petrecut ultimii 3 ani.”

Un alt agricultor este de părere că autoritățile ar trebui să declare stare de urgență în zonele afectate, să colaboreze cu băncile pentru a oferi agricultorilor credite mai accesibile, similare cu cele din Uniunea Europeană.

 Agricultor din Vulcănești: ,,Eu cred că în primul rând ei trebuie să introducă în raioanele care au suferit oamenii mai mult de 50 la sută stare de urgență, să comunice cu băncile deoarece băncile în mare parte obțin profit din agricultură, mai mult credit iau agricultorii. Ei tind în Uniunea Europeană ar putea oferi ca în Uniunea Europeană 3 la sută, să refinanțeze o parte din utilaj agricol pentru ca oamenii să poată lucra mai departe, să se dezvolte pentru ca să nu se piardă locurile de muncă iar să plece.”

Dinu Tudos afirmă că, dacă nu vor fi auziți de către autorități, vor continua cu manifestări.

DINU TUDOS, fermier din Cahul: ,,Noi planificăm să lucrăm, nu planificăm să facem proteste. Fermierii sunt fermieri. Ei își au lucrul lor care nu așteaptă deciziile Parlamentului, dar protestele vor continua cred că nu mult timp, noi avem de semănat. Avem acțiunile noastre, dar dacă nu vom fi auziți noi peste 2-3 săptămâni odată cu finalizarea campaniei de semănat le vom relua dar deja în alt format cu alte cerințe.”

Vă reamintim că Guvernul a alocat recent 100 de milioane de lei pentru agricultorii a căror roadă a avut de suferit din cauza secetei, iar Legislativul le-a oferit fermierilor un răgaz de jumătate de an pentru a-și restructura datoriile pe care le au.