Protecția mediului reprezintă o parte importantă pentru populație

Problema apelor din Republica Moldova nu este una nouă. În cadrul emisiunii, Ministrul Mediului, Iordanca Rodica Iordanov a abordat posibilele acțiuni pe care le poate întreprinde statul pentru a soluționa eventualele probleme, survenite din cauza calității apei și lipsei acesteia.

Totuși, datorită bazinelor hidrografice, cetățenii Republicii Moldova, sunt asigurați cu apă pentru alimentare, dar și pentru uz casnic.

Iordanca Rodica Iordanov, Ministra Mediului: „Republica Moldova are două bazine hidrografice mari: Nistru, Prut, Dunărea și Marea Neagră. Fluviul Nistru și râul Prut, joacă un rol foarte important pentru asigurarea cu apă potabilă. Toate prizele de apă pentru alimentare cu apă potabilă, țin de aceste două surse de apă. Fondul național pentru mediu nu mai susține proiectele din domeniul apă și canalizare, ceea ce s-a făcut pe parcursul anilor, iar 80% din banii alocați au fost numai pe apă și canalizare.”

De asemenea, Ministra a mai menționat că urmează să se realizeze proiecte pentru îmbunătățirea mediului din țara noastră: de exemplu, râuri decolmatate sau lacuri curățite, lacuri restabilite, dat fiind faptul că, în anul 2022 au secat mai multe.

Iordanca Rodica Iordanov, Ministra Mediului: “Conform datelor pe care le avem disponibile, la momentul actual, râul Nistru se integrează pe alocuri în calitatea doi și trei. Deci este destul de bine din punct de vedere a-l calității, ceea ce-ar însemna că avem încă timp pentru lucru, unde să activăm, respectiv, nu este o stare deplorabilă. Situația pe Prut este similară. Apa care este în rezervoarele de acumulare și este tratată, ea corespunde tuturor cerințelor de calitatea apei potabile. Conlucrarea cu Organizația Națiunilor Unite pentru agricultură și alimentare FAO, ne ajută anume în aspectul de a analiza pe de o parte care sunt aceste discrepanțe, cum le depășim și care sunt actele normative pe care le transpunem.”

Despre problemele de mediu cu care se confruntă Republica Moldova, dar și ce urmează să întreprindă autoritățile pentru a le diminua, urmăriți în cadrul emisiunii Agri Smart, care va avea loc pe data de 28 iulie, la ora 19.30 după buletinul de știri.