PROTE Technologie a prezentat rezultatele Proiectului-pilot „Green PROTE-Quest Tech for Moldova” în cadrul unei Conferințe Internaționale
La data de 8 noiembrie 2024, la sediul „Apa-Canal Chișinău”, a avut loc Conferința Internațională „Green PROTE-Quest Tech for Moldova”, cu tema “Îmbunătățirea eficienței energetice și a performanței hidraulice a sistemului de distribuție a apei potabile”. Proiectul, dedicat prezentării celor mai recente inovații în domeniul tehnologiilor pentru îmbunătățirea calității apei potabile, este implementat de PROTE Technologie, o companie poloneză cu o experiență de peste 25 de ani în domeniul mediului, ce are la activ sute de proiecte privind managementul tratării apei la stațiile de epurare a apei.
„Green PROTE-Quest Tech for Moldova” abordează problema stării deplorabile a apei din rețelele de distribuire din Republica Moldova, determinată în mare parte de țevile uzate, fapt ce duce la așa-numita poluare secundară a apei distribuite. Pe parcursul a patru luni, PROTE Technologie, împreună cu cei trei parteneri locali, Apa-Canal Chișinău, Servicii Publice Cimișlia și ConsulTrans Grup SRL au lucrat la implementarea acestei tehnologii la Apa-Canal, Chișinău și la Serivicii Publice, Cimișlia. Pe parcursul acestei perioade au fost organizate numeroase întâlniri și consultări online cu personalul de conducere al companiilor de alimentare cu apă menționate mai sus, precum și cu inginerii responsabili de distribuție. Experții PROTE au obținut informații de la specialiștii moldoveni despre condițiile actuale ale rețelei de alimentare cu apă, au convenit locurile din rețea unde urmează să fie conectate instalațiile și au configurat stații de dozare corespunzătoare. De asemenea, noua tehnologie SeaQuest a fost înregistrată și aprobată de Institutul de Sănătate Publică al Republicii Moldova pentru a fi utilizată la tratarea apei potabile în cadrul acestui proiect-pilot.
La deschiderea conferinței, participanții au fost familiarizați cu detaliile proiectului-pilot, ce vizează implementarea tehnologiei PROTE-Quest pentru îmbunătățirea eficienței energetice și a performanței hidraulice în rețelele de distribuție a apei din localitățile Cimișlia și Tohatin. Această tehnologie inovatoare a fost aplicată în stațiile de pompare de apă din aceste zone, cu scopul de a îmbunătăți calitatea apei și de a reduce riscurile de contaminare secundară.După un video introductiv despre tehnologia PROTE-Quest, specialiștii din cadrul companiei PROTE, Hubert Bialous și Dariusz Jarocki, au prezentat detalii tehnice ale sistemului utilizat. Aceasta include curățarea eficientă a sedimentelor și depunerilor de coroziune din conductele de apă, proces ce a avut deja rezultate remarcabile în primele trei luni de implementare.
În cadrul conferinței, reprezentanții „Apa-Canal Chișinău” și „Servicii Publice Cimișlia” au prezentat rezultatele proiectului-pilot desfășurat în aceste localități, subliniind îmbunătățirile semnificative observate atât la nivelul parametrilor chimici și biologici ale apei, cât și performanța generală a rețelelor de distribuție. Unul dintre principalele beneficii ale implementării tehnologiei PROTE-Quest a fost reducerea semnificativă a riscurilor de poluare secundară a apei și îmbunătățirea calității acesteia, făcând-o conformă cu toate normele de siguranță sanitară.
Rezultatele preliminare ale proiectului au fost extrem de pozitive, demonstrând eficiența tehnologiei în îmbunătățirea infrastructurii de apă potabilă și în reducerea costurilor de întreținere a rețelelor vechi. De asemenea, sistemul a contribuit la creșterea eficienței energetice a stațiilor de pompare, ceea ce va avea un impact semnificativ asupra economiei de apă și energie în regiunile implicate. La finalul evenimentului, participanții au avut ocazia să adreseze întrebări și să participe la o sesiune interactivă de discuții, iar concluziile conferinței au evidențiat importanța colaborării internaționale și a utilizării tehnologiilor verzi pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă potabilă din Republica Moldova.
Proiectul Green PROTE-Quest Tech pentru Moldova: „Îmbunătățirea eficienței energetice și a performanței hidraulice a sistemului de distribuție a apei potabile”, este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) prin intermediul Polish Challenge Fund, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.