Promovarea tehnologiilor de valorificare a energiei regenerabile în sectorul agricol/FOTO
Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), Ion Muntean împreună cu Unitatea de Implementare a Proiectului CGIP Moldova din cadrul AEE, au întreprins o vizită de monitorizare la o companie, din orașul Căinari, pentru a se familiariza cu procesul de implementare a tehnologiilor de valorificare a energie regenerabile în sectorul agricol.
O companie produce struguri de masă și fructe din anul 2007, iar din anul 2019, și-a diversificat activitatea spre tehnologiile moderne și prietenoase mediului, ce i-au permis să se adapteze schimbărilor climaterice și să reducă consumul de energie electrică. În anul 2019, compania a fost desemnată câștigător în cadrul Competiției GCIP Moldova, la categoria Energie Regenerabilă, câștigând un premiu în valoare de 10.000 USD, drept cea mai inovativă soluție.
Instalația hibridă funcționează în baza mecanismului de sprijin ,,Contorizare Netă”, reglementat de către Art. 39 a Legii nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, ceea ce permite companiei să-și acopere necesarul de energie utilizat de către instalațiile de irigare și cele frigorifice și este compusă dintr-o turbină eoliană de capacitatea de 40 kW, care se estimează să producă anual 110.000 kWh și instalația solar fotovoltaică cu capacitatea de 20 kW, care se estimează să producă aproximativ 25.000 kWh anual. Actualmente, instalația hibridă acoperă aproximativ jumătate din nenecesarul anual de energie electrică a întregului proces de producere a companiei.
Compania intenționează să extindă investiția în energia regenerabilă și să majoreze capacitatea instalației solar fotovoltaice, până la 120 kWh, pentru a asigura toată infrastructura din gospodărie cu energie verde. Reprezentantul companiei, afirmă că noile tehnologii permit utilizarea optimă a resurselor de producere și gestionarea eficientă a gospodăriei, inclusiv administrarea de la distanță a proceselor de producere și irigare.