Promovarea Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității

Despre dezvoltarea pieței de capital și accesul antreprenorilor la noi forme de finanțare, stimularea noilor forme de activitate economică, direcționarea dezvoltării economice spre practicile și finanțarea verde, dar și promovarea culturii antreprenoriale s-a discutat în cadrul evenimentului de prezentare a Programului  de Promovare a Antreprenoriatului și Creșterea Competitivității pentru perioada 2023-2027.

Dumitru Alaiba, viceprim-ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: ,,Punem un accent foarte mare pe creșterea accesului la finanțare oferind noi produse pentru antreprenori, pe digitalizare, pentru ai ajuta să devină mai pregătiți pentru ziua de mâine, dar și mai productivi. Mai puțin supuși riscului de corupție, reducerea birocrației. O capacitate mai mare de transformare și de regândire, decât a antreprenorilor noștri, noi nu o să vedem în lume, pentru că, doar în 15 ani să te poți schimba radical de la 70% comerț cu Russia, CSI, la 70% cu vestul, Europa și alte țări din vest, nu veți găsi un asemenea exemplu în alte țări, care să reușească o transformare atât de rapidă a economiei.”

În cadrul acestui program, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului este instituția care va implementa în mare parte, activitățile pe dimensiunea de finanțare a antreprenoriatului.

Dumitru Pîntea, director interimar ODA: ”Practic toate acțiunile ce țin de programele de grant, de fondul de garantare a creditelor, fonduri pentru antreprenori și creștere economică, sunt activități ce urmează a fi implementate de ODA.”

Unii antreprenori sunt de părere că Moldova are viitor și cred din tot dinadinsul că afacerile pe care le dețin, vor îmbunătăți mediul antreprenorial.

Angela Chelaru, antreprenoare: “La moment ne ocupăm de producerea mărfurilor pentru curățenie, prelucrăm materiale textile și materiale polimerice. Credem în Moldova, credem în viitorul Moldovei, credem în viitoarele proiecte care vor îmbunătăți mediul de afaceri. Cât de cât ne va ajuta să progresăm în afacerile pe care le dezvoltăm de atâția ani, și care în ultimii ani am trecut prim mari transformări.”

Din păcate, nu este totul atât de bine și frumos, pentru că realitatea cu care se confruntă majoritatea antreprenorilor, sparge orice stereotip. De acest lucru este ferm convins și Vlad Plămădeală.  

Vlad Plămădeală, antreprenor: “Sunt importator de tehnică și utilaje din Marea Britanie, încerc să ajut industria și toate companiile din Republica Moldova să aibă acces la utilaje moderne, europene. M-am adresat la toate instituțiile care sunt din domeniu, vamă, Ministerul Afacerilor Externe cât și Ministerul Economiei, dar am simțit la un moment dat că se încearcă o sabotare de pe interior, o cârdășie între instituțiile statului. Cum i-am spus și domnului ministru aici la întrunire, căci nu conducerea ministerială (este vinovată) cât persoanele de nivel doi din structurile ministeriale. La nivel de programe, la nivel de strategii suntem foarte buni, dar la nivel de implementare dau greș și nu sunt rezultatele pe care le așteaptă toți. ”

Este foarte important, ca antreprenorii să nu cedeze atât de ușor în fața obstacolelor, iar în caz de nevoie, să apeleze cu încredere la organizațiile ce au drept scop comun, dezvoltarea sectorului antreprenorial și creșterea productivității.

Liliana Busuioc, reprezentant alianța ÎMM din Moldova:  “Cel mai important lucru pe care trebuie să-l înțeleagă antreprenorii este că activitatea și îmbunătățirea în general a cadrului de reglementare și a activității de antreprenoriat, nu se face într-o singură zi, și nici o dată în patru ani la vot, dar se face zi de zi, prin implicarea în dialogul public privat, ceea ce înseamnă reprezentarea în dialog cu autoritățile.”

Costul total pentru implementarea Programului în anii 2023-2025, se estimează la peste 800 de mii lei, dintre care circa 600 de mii de lei din bugetul de stat.