Promisiunile nu țin de foame. Fermierii au reluat protestele

Agricultorii au ieșit în fața Guvernului pentru a soluționa împreună cu conducerea țării problemele cu care se confruntă.

Potrivit lor, din cauza neajunsurilor financiare, majoritatea fermierilor sunt presați de creditori, riscând să rămână fără tehnică și utilaj agricol sau chiar fără roada recoltată. De asemenea, mai sunt și probleme logistice. 

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”: “Luna iunie, luna iulie, iată jumătate din august, agricultorii sunt presați de creditori. Agricultorii sunt nevoiți să-și vândă recolta la prețuri neconvenabile. Agricultorii sunt deposedați de bunuri, de tehnică agricolă, deja s-a pornit procesul și tot se face pe fundalul elecțiunilor statului. După discuțiile cu exportatorii, noi am înțeles că este mare, mare problemă cu fluidizarea traficului, mai ales după ce au fost bombardate porturile din zona Dunăre, tranzitul a crescut din Ucraina, iar acum la vamă, camioanele care exportă produse în România, cerealele și rapița, staționează cinci, șase zile. ”

Producătorii agricoli nu reușesc să-și răscumpere cheltuielile, la etapa de comercializare. Chiar dacă producția se realizează atât pe piața internă, cât și cea externă, prețul nu acoperă cheltuielile. Într-un final, agricultorii sunt de părere că, toate aceste acțiuni se vor răsfrânge asupra sectorul agricol.

Nicolae Prohnițchi, agricultor, s. Sadaclia, r. Basarabeasca:“Scopul ieșirii la acest protest este acela ca, noi agricultorii să fim auziți. Să fim auziți de guvernare și cât de cât să intre în esența problemelor care sunt în fața agriculturii. Probleme a fost tot timpul, dar astăzi sunt probleme mai mari față de anul trecut sau chiar cu doi ani în urmă. Noi avem produse și foarte mulți agricultori în condiții grele au crescut produsele agricole, iar acum, nu au posibilitate să o realizeze. În urma protestului din iunie, careva schimbări nu s-au observat, decât vorbe. Foarte, foarte multe vorbe.”

În urma ultimelor proteste, fermierii au rămas doar cu promisiuni făcute de autorități.

Cristian Mihail, agricultor:“Cel puțin, autoritățile au declarat careva ajutoare pe care le vom primi, iar noi ne-am dus, cel puțin cu inima împăcată, căci măcar statul, din puținul pe care-l are o să ne poată ajuta și pe noi, însă până la urmă am rămas tot cu promisiunile Noi trebuie să acționăm, trebuie să achităm restanțele. Se începe un alt an, deja am finalizat recoltarea la prima grupă, urmează să se efectueze semănăturile din toamnă. Suntem nevoiți să cumpărăm motorină. Nu putem vinde cerealele noastre produse. Avem niște prețuri mizere, care practic la așa preț. Suntem într-un minus capital.”

Problemele în sector sunt în continuă creștere, declară fermierii, mai ales că o parte din recolta cerealelor este pentru export.

Mihai Gribincea, agricultor, r. Hîncești: „Este o problemă foarte mare astăzi cu exportul, cu prețul la culturile de prima grupă. Practic recolta care a fost recoltată anul acesta, nu acoperă nici pe departe cheltuielile pe care le-am făcut la hectarul de grâu. Suntem într-o situație critic economic, de aceea suntem nevoiți să ieșim din nou în stradă și să protestăm, până când vom fi auziți. ”

Ultimul protest din Piața Marii Adunări Naționale, a avut loc în luna iunie. Fermierii au ieșit cu tehnica agricolă mai întâi pe traseele naționale, iar mai apoi în centru capitalei.