Progrese importante în Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor

În cadrul unei ședințe plenare a Parlamentului, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a prezentat progresele înregistrate de Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor (PNERP), subliniind realizările din ultimii doi ani. Astfel, au fost reabilitate și plantate 16 mii de hectare de pădure, cu scopul de a ajunge la 22 mii de hectare până la sfârșitul acestui an. Programul vizează plantarea a 1 miliard de copaci până la finalizare.

Guvernul a alocat o sumă record de 416 milioane de lei pentru acest program, cea mai mare investiție din sectorul forestier realizată vreodată de statul moldovean. Dintre aceștia, 316 milioane de lei au fost direcționate către extinderea și reabilitarea pădurilor, iar 100 de milioane de lei au fost utilizate pentru achiziția de echipamente moderne, inclusiv excavatoare, tractoare și mașini de plantat copaci, ce vor îmbunătăți eficiența lucrărilor și vor crește rata de prindere a puieților.

În plan local, peste 460 de primării au contribuit la acest program, alocând terenuri pentru extinderea suprafețelor împădurite. În total, 26.670 de hectare au fost puse la dispoziție pentru plantare, ceea ce reprezintă un progres semnificativ față de perioada anterioară în care nu s-au realizat plantări noi de pădure timp de cinci ani.

Raioanele care au contribuit cel mai mult la acest proiect sunt Ocnița, Hîncești, Comrat/UTA, Ungheni și Căușeni. De asemenea, cele mai împădurite raioane din țară sunt Strășeni, Călărași, Hîncești, Nisporeni și Ungheni, cu o rată de împădurire cuprinsă între 20 la sută și 35 la sută. În schimb, raioanele Drochia, Florești și Taraclia au o rată de împădurire mai mică de 7 la sută.

Ministrul Lazarencu a subliniat că, pentru atingerea obiectivelor propuse, sunt necesare nu doar terenuri, ci și resurse financiare substanțiale. În acest sens, proiectul ,,Programul de dezvoltare a Pădurilor din Moldova”, evaluat la 435 milioane de euro, a fost deja elaborat și va beneficia de o finanțare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții începând din 2026.

Citiți mai mult:

Benzina din nou mai scumpă! Noile prețuri stabilite pentru perioada de 22-24 martie

Autoritățile publice locale vor fi obligate să sorteze deșeurile!

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.