Programul de compensații la energie, modificat de Guvern

Programul de compensații la energie „Ajutor la contor” va cuprinde anul acesta două tipuri de compensații. Este vorba de compensație în factură la gaze naturale, energie termică și electrică și o compensație sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 lei. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței de Guvern. De asemenea, programul a fost suplinit cu două categorii noi de vulnerabilitate energetică.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, modificările vor asigura sporirea echității în acordarea compensațiilor în perioada rece a anului.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: ”Proiectul hotărârii de Guvern urmărește câteva obiective. În primul rând, vorbim de creșterea echității, țintirea mai bună a familiilor cu venituri mici, reducerea fraudei din sistem, automatizarea proceselor, standartizarea și îmbunătățirea experienței de utilizare a sistemului de către consumatori, furnizori și administratori, inclusiv interconectivitatea cu alte platforme și baze de date. Excluderea dublării cu alte măsuri de suport similar.”

Pentru a solicita compensații, gospodăriile trebuie să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi venituri mici, sub nivelul coșului minim de consum, care este de  3.963 de lei în mediul rural și 4.663 de lei – în mediul urban.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: ”Hotărârea presupune următoarele hotărâri de bază: integrarea ajutorului pentru perioada rece a anului în sistemul de compensații pentru factură. Valoarea compensației monetare, în acest an va fi de 800 de lei, cu o creștere de 100 de lei, față de sezonul rece din anul trecut. Adăugarea a două categorii noi de vulnerabilitate energetică. Ne referim la categoria de vulnerabilitate extremă și categoria de vulnerabilitate primară.

În același timp, conform proiectului, autoritățile vor ține cont de munca nedeclarată a persoanelor care au peste 22 de ani. De asemenea, în cazul indemnizației de maternitate, se va lua în calcul de la 25 până la 75 la sută din valoarea ei, în funcție de luna în care a fost primită aceasta.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: ”La stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică va conta și gradul de dizabilitate a membrilor gospodăriei care depune această solicitare. Anul trecut acest lucru nu a fost. Inclusiv, prin modificările pe care le adoptăm astăzi vor fi avantajate și familiile cu copii mici.”

Potrivit autorităților, compensațiile vor fi acordate doar în baza cererii de înregistrare în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”. Persoanele care nu se vor înregistra în sistem, nu vor beneficia de compensații. Sistemul de înregistrare va fi lansat pe 1 noiembrie, iar termenul limită pentru înregistrare este 25 noiembrie.