Prognoze pentru recolta de mere din acest an
Recolta de mere în Moldova în acest an va fi mai mare decât cea de anul trecut, dar mai mică decât maxima ultimilor cinci ani, scrie east-fruit.com.
Cu cel puțin două luni până la începerea campaniei de recoltare a merelor în Moldova, specialiștii consideră că este prea devreme de a preconiza mai multe date, sau mai puțin sigure ale recoltei de mere.
În prima decadă a lunii iulie, în țară s-a stabilit o vreme călduroasă, de peste 32-33°C în timpul zilei. Totodată, de la începutul anului până în această lună, în unele regiuni din sudul Moldovei au căzut precipitații mai puțin de 150 mm, iar nu toate livezile din țară sunt dotate cu sisteme de irigare. Chiar și acolo unde există, copacii unor specii de fructe sunt stresați din cauza secetei atmosferice și, pe alocuri, de sol.
Cu toate acestea, în unele regiuni din centrul și nordul Moldovei, în această săptămână au căzut deja ploi torențiale, pe alocuri – cu grindină. Deși merele de soiuri tomnatice încă nu au atins dimensiunea necesară și abia au început să prindă culoare, fermierii menționează că în multe livezi sunt destul de multe fructe pe copaci.
Totuși, în mai-iunie, în unele zone ale Moldovei, a plouat suficient. Dacă condițiile meteorologice din a doua jumătate a verii și la toamnă vor fi apropiate de medie, conform estimărilor experților, recolta din 2023 de mere din țară ar putea fi de 550-600 de mii de tone.
Anul trecut, în țară au fost dezrădăcinate peste 2,3 mii de hectare de livezi, dintre care cel puțin 80 la sută erau de meri. În prima jumătate a anului 2023, acest proces s-a accelerat. Respectiv, s-ar putea ca în 2023 suprafața totală a plantațiilor de mere să scadă până la 42-45 mii hectare, de la 49 mii hectare la începutul anului trecut.