Prognoze ale recoltei dar și a exportului de căpșuni

„Sezonul de vârf” al vânzărilor de căpșuni se apropie de sfârșit în Moldova. Astfel, pe piața internă, căpșunile vor fi disponibile cel puțin încă 1-1,5 luni. Totodată, unele concluzii preliminare cu privire la recoltă și vânzarea acestora, se conturează deja destul de clar, scriu experții EastFruit.

Potrivit experților, din cauza condițiilor meteorologice relativ favorabile din primăvara și vara aceasta, roada acestor pomușoare crescute în câmp deschis în mai multe gospodării a fost de aproximativ 15-20 tone la hectar, adică cu zeci de procente mai mare decât anul trecut.

Astfel, se prognozează că volumul producției de căpșuni în Moldova în acest an nu va fi mai mic de 13-15 mii tone per hectar.

În același timp, mulți fermieri menționează că calitatea căpșunilor din acest an este, de asemenea, mai bună.

Cei mai buni indicatori ai calității s-au remarcat la soiul Arosa. În timp ce căpșunile din soiul „Marmeladă”, nu s-a evidențiat printr-o calitate înaltă.

Deși în sezoanele anterioare exportul de pomușoare din Moldova a fost tare dependent de piețele CSI, creșterea exporturilor în această direcție în 2023 este oarecum surprinzătoare. Producătorii de pomușoare și comercianții exportatori erau foarte sceptici cu privire la perspectivele exportului mai mult sau mai puțin normal de pomușoare pe piața belarusă și, în special, pe piața rusă la începutul acestui sezon.

S-a dovedit că în vara anului 2023, pomușoarele din Moldova ajung în capitala Rusiei timp de 7-8 zile. Prin urmare, piața rusă a obținut cel puțin 70% din exporturile fizice de căpșuni moldovenești în „sezonul de vârf”.

Un volum semnificativ de căpșuni pentru export a fost achiziționat până în prezent la un preț de 22-25 lei/kg. Fermierii, menționează că, pe fondul creșterii semnificative a prețului resurselor de producție, „prețurile de achiziție nu pot fi numite bune”.

Dar, cel puțin, ținând cont de recolta relativ ridicată de pomușoare de calitate pentru export, așa cum cred unii producători mari de pomușoare, „sezonul căpșunilor se dovedește a fi chiar puțin mai bun decât așteptările”.

Majoritatea fermierilor au preferat să vândă fructele la un preț mai mare pe piața internă. Între timp, prețul căpșunilor pe piața se menține și chiar crește puțin, în ciuda faptului că spre sfârșitul sezonului, calitatea pomușoarelor scade.