Prof. Valeriu Tabără, sfat pentru fermierii care vor să obțină recolte MAXIME în 2022

În contextul unei piețe a inputurilor din ce în ce mai dificil de gestionat, fermierii din România vor trebui să gestioneze cu maximă atenție fiecare zi, iar lucrările din câmp vor trebui efectuate în perioadele optime, pentru a asigura o recoltă cât mai bună. În emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea, profesorul Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, a vorbit despre problemele pe care le vor întâmpina fermierii români în 2022.

În primul rând, președintele ASAS este de părere că este puțin probabil ca prețurile îngrășămintelor agricole să înregistreze o scădere față de valorile actuale.

”De mult, dacă te uiți peste ansamblul relațiilor mondiale, peste tot se anunța această revoluție în agricultură. În primul rând s-a lansat prin creșterea prețurilor la materia primă. Și acum se vorbește destul de mult despre ce înseamnă prețul rapiței la anul; el depinde foarte mult de suprafața de rapiță a Canadei, dar și de multiplicarea de utilitate a rapiței. Dar se pare că și restul produselor agricole nu-și vor reveni ca preț, dar inputurile vor continua să fie mari. Este un joc din multe puncte de vedere. Eu sunt circumspect că vom asista la o scădere a prețurilor îngrășămintelor”, a precizat Valeriu Tabără.

În acest context, mulți fermieri care nu au apucat să-și achiziționeze din timp îngrășămintele vor suferi, iar mulți dintre ei ar putea chiar să nu mai aplice aceste substanțe. Valeriu Tabără avertizează însă că aceasta ar putea fi o greșeală fatală, pentru că recoltele vor avea mult de suferit.

Profesorul a mai dat câteva sfaturi pentru fermierii care vor să-și maximizeze producțiile la culturile de toamnă.

”Din punct de vedere tehnic este una din cele mai grave erori (să nu mai aplici îngrășăminte n.r.). Fertilizarea trebuie să meargă. Elementele de productivitate la grâu se formează în februarie. (…) Vă mai spun ceva legat de cumpăratul îngrășămintelor vara pentru culturile de toamnă. Le spun tuturor specialiștilor: cine nu dă fosfor și potasiu la dezmiriștire, nu face niciodată producție la nivelul de fertilitate. Fosforul este legat în primul rând de temperatura solului. Dacă îl dau pe rece toamna, nu își face efectul. Eu le spuneam studenților mei: cine pleacă în concediu după recoltat, nu obține rezultate de performanță, pentru că trebuie făcute lucrările imediat, altfel nu poți semăna rapița toamna, nu poți semăna orzul la timp, nu ai fertilitatea pătrunsă în sistemul solului”, a explicat Valeriu Tabără.

Ediția completă a emisiunii ”Agricultura la Raport” poate fi urmărită pe canalul de youtube Agro TV.