Mierea, ceara, polenul, propolisul, veninul de albine – produse naturale cu un conținut bogat de elemente biologice. Toate pot fi folosite pentru tratarea diferitor boli, dar și integrate în consumul nostru zilnic.
Produsele apicole sunt la mare căutare, astfel, apicultura, în ciuda provocărilor este un domeniu profitabil, spune Iulian Bacaliuc, din raionul Cahul.
Iulian Bacaliuc, apicultor: -Când am început să activez în domeniul apiculturii, cineva mi-a spus că albinar sărac încă nu a văzut. Tind să cred în acest lucru și acum, pentru că apicultura este un domeniu profitabil, un domeniu de perspectivă. În pofida schimbărilor climatice, domeniul este unul profitabil. Mai sunt provocări, dar încercăm să trecem peste ele și să facem apicultură.
Reporter: -Ce cantitate de miere anual colectați?
Iulian Bacaliuc, apicultor: -Până la zece tone de miere, iar în anii mai puțin buni – cinci tone.
Reporter: -Unde o comercializați?
Iulian Bacaliuc, apicultor: -La piața eco locală, la iarmarocul de la Chișinău și online.
Reporter: -Agricultorii spun că o zi de primăvară hrănește un an întreg. Este valabilă această afirmație și în domeniul apiculturii?
Iulian Bacaliuc, apicultor: -Da! În apicultură aș spune că chiar și o oră petrecută la momentul potrivit, hrănește tot sezonul. Pentru cei care cresc regine, chiar și minutele sunt importante și trebuie să intervii foarte punctual.
În aprilie avem deja familii puternice care au ieșit din iarnă, chiar săptămâna viitoare vom colecta deja polen. Avem polen de la pomii fructiferi, polenul de rapiță. Înaintea floarei de salcâm vom vedea care sunt familiile din care vom putea face roiuri, le vom diviza ca să creștem stupina, avem grijă de ele prin stimulări și cam atât.
Reporter: -Spuneți-mi. Vă rog care este profitul pe care îl aduce o familie de albine pe parcursul unui an?
Iulian Bacaliuc, apicultor: -Depinde de an, dar într-un an bun, între o mie și două mii de lei profit curat după toate cheltuielile.
În Republica Moldova activează aproximativ 7.000 de apicultori în localitățile rurale, majoritatea dintre ei practicând apicultura mai mult ca un hobby, decât o afacere care ar putea genera suficient profit pentru întreținerea familiei.