Produsele alimentare care nu se alterează mulți ani
Garantat ți s-a întâmplat să îți pui aceste întrebări: zahărul are cu adevărat o dată de expirare? Dacă nu, de ce este înscrisă pe fiecare ambalaj în care vine împachetat?
Răspunsul la această întrebare și o lista de alte 8 alimente care nu se strică niciodată sau care durează foarte mult, în articolul de mai jos, scrie noi.md.
- Orezul alb Orezul alb își poate menține calitățile pînă la 30 de ani dacă este păstrat în recipiente sigilate, la -1 grad celsius. Orezul brun, pe de altă parte, rezistă maxim 6 luni, din pricina conținutului mare de uleiuri naturale.
- Mierea Mierea este numită singurul aliment ce nu se strică niciodată, datorită compoziției chimice. Nectarul din flori se combină cu enzime din organismul albinelor, ceea ce modifică structura nectarului, rezultînd un lichid ce este acid și are un grad scăzut de umiditate. Cele două caracteristici, aciditatea crescută și umiditatea scăzută, fac dezvoltarea bacteriilor foarte dificilă. Dacă acestui proces mai adăugăm și procesarea mierii și sigilarea ei în borcane, această devine eternă. Despre cel mai vechi borcan de miere găsit vreodată se spune că ar fi avut 5500 de ani.
- Sarea Avînd în vedere că sarea este un mineral extras din pămînt, faptul că durează o viață n-ar trebui să ne surprindă prea tare. Sarea a fost folosită de secole, inclusiv pentru a conservă mîncarea. Cu toate acestea, sarea din bucătărie ar putea să nu țină la fel de mult. Iodul adăugat sării de bucătărie îi reduce durata la doar 5 ani.
- Sosul de soia Ai o sticlă de sos de soia, deschisă de luni bune, care zace în frigider? Fii fără grijă, o mai poți folosi încă. Aparent, depinde de conservanții folosiți de fiecare firma în parte, însă în principiu, sosul de soia ar trebui să se păstreze foarte bine dacă e lăsat închis. Dacă sticlă este deschisă și o ții la frigider, tot ți-ar putea fi de folos ani întregi.
- Zahărul Durata de viață a zahărului depinde de un singur factor: condițiile de depozitare. Indiferent dacă e vorba de zahăr granulat sau de zahăr pudra, cît timp îl păstrezi închis ermetic, într-un loc cu umiditate scăzută, zahărul ar trebui să să dureze o viață. Vînzătorii sînt nevoiți să marcheze o dată de expirare, însă producătorii susțin că pînă și zahărul întărit din pricina umidității poate fi consumat fără probleme.
- Siropul de arțar pur La fel că în cazul zahărului sau a mierii, siropul de arțar pur poate dura o viață, dacă reziști tentației. Acesta are o rezistență crescută la dezvoltarea bacteriilor, inclusiv a mucegaiului.
- Laptele praf Deși nu se aseamănă prea mult cu gustul laptelui obișnuit, laptele praf se păstrează mult mai mult timp decît alternativă lichidă, cît timp este depozitat ermetic, într-un loc uscat.
- Oțetul alb Ingredientul principal în dressingurile de salată, oțetul, nu se strică niciodată și poate fi folosit fără probleme, datorită nivelului de aciditate.
- Amidonul Similar zahărului sau orezului, cît timp amidonul este păstrat în recipiente închise, într-un mediu uscat, acesta durează o viață.