Produsele agricole ar putea deveni mai scumpe
Scumpirea de peste noapte a carburanților a lovit deja în buzunarele moldovenilor. Potrivit experților din domeniu, aceasta a fost cauzată de ridicarea costului unui barrel de petrol la sfârșitul lui 2020. Asta după ce în primăvara anului precedent el a scăzut la un nivel minim istoric. Cel mai mult vor avea de suferit agricultorii, care vor fi nevoiți să cheltuiască sume mari pentru a-și aproviziona tehnica cu combustibil, când vor începe lucrările de primăvară.
„În situația în care ne aflăm, aceasta este o lovitură sub centură. 70-75% din motorină este consumată de către agricultori. Vă imaginați că deja 2 ani de zile avem secetă și majoritatea dintre noi sunt cu datorii la companiile de furnizare a motorinei, ei mai scumpesc motorina pentru noi. Noi nu avem din ce procura motorina pentru a demara lucrările de primăvară și noi suntem iarăși loviți de scumpiri.” a menționat SERGIU STEFANCO- agricultor, r. Căușeni.
„Agricultorii și fără această majorare au probleme și sunt în incapacitate de a finanța lucrările de primăvară. Situația în agricultură este cunoscută. Această situație care este mai vin și scumpirile acestea.” a declarat VASILE MÂRZENCO- președintele FNFM.
În situația în care seceta și înghețurile din 2020 au influențat negativ recoltele, scumpirile carburanților vor determina ridicarea prețurilor la produse.
„Crește seni-costul la producția agricolă. Orice scumpire la motorină, chiar și la piesele de schimb care au fost făcute acum 5 ani în urmă, care s-au scumpit foarte mult piesele de schimb la tehnica agricolă. Atunci s-a scumpit cu 30%, de atunci nu am văzut nici o ieftinire, absolut deloc.” a menționat SERGIU STEFANCO- agricultor, r. Căușeni.
Creșterea costurilor i-a afectat direct și pe conducătorii auto obișnuiți, constituind o mare lovitură pentru ei.
„Vă aranjează prețurile la carburanți care acum sunt? Să înțelegi că nu. Este brusc, prin decembrie s-a mai ridicat prețul și acum tot, este prea brusc și pe neașteptate a fost și așa a fost brusc, dar acum își bat joc.” a spus un șofer.
„Dintr-o data o ridicat cu mult, dacă ridicau treptat era să fie tot normal, dar așa deodata cu aproape un leu sau 90 de bănuți și asta este mult. Ne afectează, după asta se va scumpi totul, de asta și nu este bine, dar pentru pensionari este și mai rău.” ne-a declarat un alt automobilist.
„Pe nimeni nu avantajează. Peste noapte s-au scumpit prețurile la carburanți. Așa este în Moldova, Moldova țară de minune, peste noapte multe se pot întâmpla. Asta este realitatea în Republica Moldova. Veți renunța la mașină? Sigur că nu. Nu este un lux, este o necesitate. Vrem nu vrem, dar trebuie să ne deplasăm fiindcă altă soluție nu este.” a declarat un șofer.
Vor scoate mai mulți bani din buzunar și șoferii care transportă pasageri. Ei spun că ar trebui majorat și costul pentru călătorii.
Potrivit datelor, prețurile la benzină și motorină au crescut în medie cu 1 leu, iar la gaz – cu aproximativ 60 de bani. Un litru de benzină standard costă 17,15 lei, de motorină -14,45, iar unul de gaz lichefiat valorează 10 lei 12 bani.