Producătorii din Rusia cer să nu se interzică importurile din UE

Producătorii din industria alimentară din Rusia cer să nu se interzică importurile din UE. „Situația e deja foarte dificilă”

Industria alimentară rusă resimte consecințele sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, iar producătorii se tem că niște măsuri în oglindă ale Rusiei, cu blocarea camioanelor europene în țară, va afecta sectorul prin creșterea mare a prețurilor, potrivit publicației ruse Kommersant.

Ingredientele pentru bere, sucuri, ambalaje, dar si alte produse din industria alimentara ar putea lipsi din Rusia, daca Guvernul raspunde sanctiunilor UE si decide sa nu mai lase camioanele europene cu astfel de produse sa intre in tara.

O astfel de masura ameninta sa rupa lanturile de productie, deoarece va dura mult timp pentru a inlocui furnizorii de materii prime si a crea noi coridoare logistice, atrag atentia specialistii din industria alimentara.

Mai multe asociatii ale producatorilor de alimente au transmis, pe 14 aprilie, o scrisoare catre premierul Mihail Misustin prin care i-au cerut sa nu interzica importul de ingrediente alimentare in Rusia din Europa.

Materiile prime pentru producatorii de alimente, precum si medicamentele, nu au fost supuse restrictiilor Uniunii Europene.

Producatorii se tem insa ca autoritatile ruse, ca raspuns la cel de-al cincilea pachet de sanctiuni adoptat pe 8 aprilie, care interzice, printre altele, intrarea camioanelor rusesti si belaruse in UE, vor lua masuri similare.

,,Situatia din industrie este deja foarte dificila”

Dupa cum scriu autorii documentului, situatia din industrie este deja foarte dificila: transportatorii europeni se abtin acum sa livreze marfuri catre Federatia Rusa. Le este frica de confiscarea camioanelor in Rusia daca autoritatile tarii adopta un set de sanctiuni, explica sindicatele din industrie.

O sursa din industrie a explicat pentru sursa citata spune ca furnizorii din UE importa ingrediente in Federatia Rusa prin alte tari, incercand sa evite trecerea granitei Poloniei si Belarusului. Acest lucru a dus deja la o crestere a costului logisticii.

,,Din cauza interdictiei de trecere a granitei camioanelor grele din Rusia si Belarus, precum si a inchiderii porturilor, costul importurilor din Europa a crescut deja cu 50-100%”, a declarat Dmitri Leonov, vicepresedintele Rusprodsoyuz, asociatie a producatorilor din industria alimentara.

Potrivit producatorilor, din cauza sanctiunilor UE la granita Poloniei si Belarusului, blocajele de trafic de la camioane s-au intins pe aproape 80 de km in weekend. Prabusirea logistica a fost exacerbata de decizia luata de Belarus pe 15 aprilie de a reincarca marfurile trimise Federatiei Ruse din UE in puncte specializate pe vehicule belaruse si rusesti.

Potrivit Serviciului Vamal Federal, in 2021, produse alimentare in valoare de 34,3 miliarde de dolari au fost importate in Federatia Rusa, ceea ce reprezinta 11,6% din totalul importurilor. Tarile UE reprezinta aproape 60% din importurile de alimente si ingrediente, iar Germania este cel mai mare furnizor.

Producatorii rusi nu pot inlocui complet ingredientele lipsa din Uniunea Europeana

,,Exista materii prime pentru care companiile sunt 100% dependente de importurile europene, in cazul premixurilor enzimatice utilizate in productia de bauturi si furaje, ponderea aprovizionarilor din UE ajunge la 60%”, spune unul dintre producatori.

Productia de bauturi este unul dintre segmentele cele mai dependente de import de pe piata alimentara; sucurile concentrate sunt importate din strainatate, inclusiv pentru alimente pentru copii si ingrediente pentru bauturi racoritoare, spune Maxim Novikov, presedintele Soyuznapitkov.

Industria berii, potrivit lui Vladimir Mamatov, reprezentant al companiei Vyatich, nu se poate lipsi inca de hamei, malt si drojdie importate.

Acum exista probleme cu ambalajele combinate cu mai multe straturi, explica Novikov. CEO-ul Soyuzmolok, Artem Belov, adauga ca cel de-al cincilea pachet de sanctiuni ale UE a afectat peste 700 de grupuri de produse pentru industria alimentara, inclusiv masini, echipamente, piese de schimb, consumabile si componente de ambalare.

Cum se modifica preturile bunurilor de consum

Maxim Novikov subliniaza ca va dura mult timp pentru a inlocui furnizorii de ingrediente din UE. ,,Atata timp cat se gasesc noi furnizori si se vor dezvolta coridoarele logistice alternative, actualele lanturile de productie se vor rupe. Acest lucru va face ca preturile sa creasca”, spune el. In cazul in care Rusia impune sanctiuni similare, Vladimir Mamatov se asteapta la o reducere a gamei si a volumelor de productie.

Din cauza turbulentelor din economie, adauga Ilya Bereznyuk, managing partner al Agro & Food Communications, ,,situatia se schimba la fiecare doua sau trei zile, iar temerile participantilor pe piata alimentara cu privire la contrasanctiuni sunt destul de justificate.